Capçalera grossa

Nova Conca

Dilluns, 20 de novembre de 2017


Josep M. Contijoch

Josep M. Contijoch


Divendres, 10.11.2017 12:45h

Els cigrons (1)


Comentaris Cap comentari    
   
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós
carregant Carregant




Etiquetes
10/11/2017

Tothom sap què són els cigrons, per tant ens abstindrem d’incloure’n la carregosa definició i entrar a parlar-ne de les virtuts. Direm només que en el llenguatge culte en diuen cicer arietinum; així, en llatí.

El del cigró és un dels cultius més antics. Hi ha vestigis de la seva existència amb més de 7.000 anys d’antiguitat. Són originaris del sud-est de Turquia i d’allí van passar a la conca Mediterrània i a Europa, per seguir cap a l’Àfrica, Amèrica i Austràlia; ja es consumien a l’antic Egipte, a Grècia i a Roma. Són rics en proteïnes, minerals, hidrats de carboni, per tant nodreixen el cos però no engreixen. Són d’alt valor nutritiu, 100 grams de cigrons aporten 360 calories, tenen un 20% de proteïnes (la carn en té un 18%), a més un petit 6,5% de greixos, 130 mg de calci, 8 mg de ferro i diverses vitamines. Són especialment bons per a les persones que pateixen problemes de colesterol, de cor i diabetis. Els vegetarians els fan un ingredient de menja imprescindible i els esportistes un aliment acceptat. Els cigrons van ajudar a pal·liar la gana al nostre país durant les postguerres civil i mundial.

Existeixen tres varietats de cigrons. El tipus Kabuli: que són els que tenen grandària de mitjana a gran, arrodonits i arrugats, color clar. El seu cultiu es localitza a la regió mediterrània. Tot i que el cigró que es produeix al nostre país és el tipus Kabuli, es comença ara a sembrar el tipus Desi, que és un cigró de grandària petita, formes angulars i color groc o negre. Finalment el tipus Gulabi: gra de mitjana a petita grandària, llis, arrodonit i de color clar.

Dins del grup dels llegums, el cigró ocupa el segon lloc després de la mongeta, i desplaça la llentia al tercer lloc. Segons dades dels últims anys la superfície mundial de la collita de cigró és d’11 milions d’hectàrees, xifra que registra un augment del 3,64%. El principal productor n’és l’Índia amb el 68,5% del total mundial, i el segueix Austràlia amb el 5,51%. Altres països amb importància de cultiu són Pakistan, Turquia, i a Amèrica Mèxic i Canadà. Són dades de la FAO.
El primer país exportador ha estat Austràlia, amb el 44%. Mèxic és el segon lloc i desplaça l’Índia. La producció mundial de cigrons ha arribat a la xifra rècord de 114.357.000 tones.

Al nostre país, el cultiu de cigrons es va iniciar a l’època romana, a Còrdova, per passar seguidament cap al nord del país. El conreu i la producció de llegums per a consum humà ocupa a Catalunya unes 560 hectàrees, que produeixen unes 1.740 tones de llegums. La sembra s’inicia des d’abril fins a juliol depenent de la varietat utilitzada.

Els cigrons són plat habitual en moltes cases. Encara que molta gent ja els compra bullits és preferible l’elaboració casolana. I això suposa una nit en remull, ja que aquests petits llegums són durs com a bales i necessiten ser modificats per ser comestibles. L’àvia els preparava així: posava una olla gran d’aigua amb un pols de bicarbonat i els deixava tota la nit en repòs, i al matí els abocava en una cassola per cuinar-los. Llavors estaven boníssims, suaus i de textura deliciosa. Malgrat tot, si es preparen amb una l’olla a pressió, nomes triguen 20 minuts i queden igual de bons i llestos. Tot i que sigui més senzill obrir un pot dels que es troben en els supermercats, són millors els bullits a casa i cuinats amb els seus ingredients, és clar.

Apa doncs, a menjar cigrons. La propera setmana publicarem una delícia d’aquest excel·lent llegum. 


Lectures 57 lectures   comentari Cap comentari   Enviar article Envia
  • La Tafanera
  • Technorati
  • Delicious
  • Facebook
  • Twitter
  • Google




Comentaris


No hi ha cap comentari




Comenta

El comentari s'ha enviat correctament

  Previsualitza

La direcció de Nova Conca es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.
Signi amb el seu nom i no suplanti identitats. La IP dels usuaris queda registrada.
publicitat

giny

publicitat

giny

Entrevista

Vídeos

Categories

giny

En paper

giny

giny

giny

Enllaços

Butlletí

Si vols rebre per correu electrònic els titulars, apunta-t'hi

Correu electrònic
     
avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.


Un projecte de:
Premsa comarcal


Amb la col·laboració de:
Fundació Lluís Carulla



Amb el suport de:
Generalitat de Catalunya