El xipella es dóna a conèixer a TV3 amb el programa Divendres

Un instant del programa, des de la plaça de l'Església de Solivella.
Un instant del programa, des de la plaça de l'Església de Solivella. | tv3.cat
“Cauen quatre gotis”, això deia una senyora solivellenca a Màrius Serra i Espartac Peran en la connexió en directe de TV3 al programa Divendres. I és que tota aquesta setmana el programa de Televisió de Catalunya es troba a Solivella i, justament avui, el tema central ha estat el xipella, un subdialecte del català. Així, doncs, amb un plató improvisat a la plaça de l’Església de Solivella, s’han donat a conèixer diferents mots que, podríem dir, només es coneixen en aquest poble de la Conca de Barberà. Uns exemples són xampar, que es diu quan es recullen caramels llançats d’un balcó on s’ha fet un bateig, o trempador, que és la maquineta o màquina de fer punxa al llapis.

El programa ha començat amb la benvinguda donada per l’hereu i la pubilla de Solivella, el Brandon i la  Maria, amb una plaça plena de solivellencs i solivellenques amb ganes de participar. També s’han parlat de característiques del poble, com és la ruta de la ceràmica.

Altres temes que s’han tractat en aquesta connexió amb Solivella ha estat que als de Solivella se’ls diu, de tota la vida, cargols. Segons s’ha comentat al programa, són els del poble veí de Blancafort qui els diuen així, i, per contra, els de Solivella als de Blancafort els diuen garruts.

No cal dir-ho, també la vinya i, sobretot, el trepat han estat presents al programa Divendres. S’ha dit que el trepat és una varietat de raïm autòctona de la Conca de Barberà i que Solivella és una de les poblacions amb més hectàrees d’aquesta. La sommelier Meritxell Falgueras, present també a Solivella, ha definit el trepat “com una ballarina, que passa de puntetes i després fa un espegat”.