Dos nous centres de la comarca són escola verda

El secretari general del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, va lliurar dissabte, 25 de novembre, el Premi Escoles Verdes 2017 en diverses categories a tres escoles,del Vallès Occidental, Bages i Alt Camp.

Concretament, dins la categoria de reconeixement a una actuació singular, l’Escola Rosella, de Viladecavalls (Vallès Occidental), va endur-se el premi a la millor actuació vinculada a prevenir o reduir el soroll en un centre educatiu concret, d’entre les tres candidatures presentades. L’altra modalitat dins aquesta categoria, que distingia el treball en xarxa d’un centre educatiu per prevenir el soroll conjuntament amb altres agents del territori, va quedar deserta per la manca de candidatures.

 El jurat va valorar “l’elevada qualitat de la candidatura de l’Escola Rosella”, en tant que ha convertit una actuació puntual en un projecte consolidat al centre. A més del reconeixement per la feina feta, l’escola s’endú aquest premi dotat amb 1.500 euros.

Pel que fa a la categoria de trajectòria de millora continuada en el procés d’ambientalització integral del centre, el jurat va acordar per unanimitat atorgar el guardó a dos centres que es repartiran 3.000 euros (1.500 euros cadascun).

Concretament, la Generalitat va distingir, d’entre les 14 candidatures presentades, l’escola bressol municipal Els Gallarets, de Santpedor (Bages), i l’escola de la Riba (Alt Camp), pel seu compromís acreditat per incorporar l’educació per a la sostenibilitat en el seu projecte educatiu, i en la millora del seu entorn.

Des del 2009 la Generalitat convoca aquest premi per reconèixer públicament iniciatives exemplars d’educació per a la sostenibilitat d’escoles amb el distintiu Escola Verda. Aquesta és la sisena edició d’aquests premis, que també es van organitzar el 2009, 2010, 2012, 2014 i 2015.

34 nous distintius d’Escola Verda
Paral·lelament, l’acte va acollir el lliurament de 34 nous distintius d’Escola Verda a centres educatius de 18 comarques. Es tracta de l’acreditació que atorga la Generalitat als centres que reuneixen les condicions per formar part del programa Escoles Verdes. Pretén donar suport als centres educatius que volen innovar, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives que integren la sostenibilitat.

A la Conca de Barberà n’han rebut el distintiu l’escola Martí poch, de la localitat de l’Espluga de Francolí, i l’escola Les Muralles, de la capital de la comarca, Montblanc.

Val a dir que ja es comptava, però, amb centres a la comarca que disposaven abans del distintiu i que, per tant, ja disposen d’un Pla d’educació per a la sostenibilitat.

El curs 2017-2018 formen part de la xarxa d’Escoles Verdes 680 centres educatius de Catalunya, dels quals 613 tenen el distintiu d’Escola Verda i 67 estan en formació de segon any.

Escola Les Muralles
Per part de l’escola Les Muralles, la directora, Mari Vallès, va anar a recollir el distintiu d’Escola Verda en l’acte que es va celebrar a Cornellà el cap de setmana passat amb tres alumnes representants de l’escola (“els delegats verds”). Explica la directora del centre que a Les Muralles es treballa per ser escola verda des de fa molts anys ja que, per exemple, compten amb l’hort com a projecte d’escola des de fa més de 20 anys (abans adreçat a educació infantil i ara també per a cicle inicial i USEE). A banda, treballen el reciclatge des de fa uns cinc anys, i l’any passat van instaurar els contenidors al pati i també n’hi ha a cada classe. Un altre projecte que treballen és el de les carmanyoles, des de fa uns tres anys.

Comenta Mari Vallès que el pla per millorar d’aquest curs 2017-2018 és el de millora del pati de l’escola, així com la recollida d’alumini, amb un contenidor específic. El centre compta amb un comitè ambiental —format per dos pares, quatre alumnes i dos mestres— que es reuneixen per dissenyar la cocreació del pati, un projecte que comença aquest curs.

Segons explica la directora del centre, rebre el distintiu d’Escola Verda implica “un reconeixement a la tasca feta i el compromís de continuar amb el projecte de sostenibilitat”. Afegeix que “entre tots hem d’intentar protegir el que ja tenim i millorar en la mesura que sigui possible el medi ambient. També hem d’ensenyar els nens que siguin conscients i alhora ambaixadors de totes les tasques que fem a l’escola”.

Vallès remarca que el distintiu cal mantenir-lo, ja que aquest després compta amb una renovació: “És un repte. Tenim petits objectius que, curs rere curs, anem assolint.”

Per celebrar el distintiu a l’escola Les Muralles es va gravar un vídeo que han penjat al blog de l’escola. A més, dimecres se’n va fer un visionat al centre.

Escola Martí Poch
Ester Anglès, directora de l’escola Martí poch de l’Espluga de Francolí, explicava a aquesta redacció que ja portaven uns anys treballant per aconseguir el distintiu d’Escola Verda. De fet, fa dos cursos (el curs 2015-2016) van crear la comissió per establir els objectius entorn d’una escola verda i entrar a la xarxa.
Segons explica Ester Anglès, l’any passat es va realitzar formació i a través de les tasques i objectius del centre es va considerar que eren mereixedors del distintiu.

“No és la feina d’un curs sinó de molts anys”, detalla Anglès, que afegeix: “La tasca ha de seguir realitzant-se, ja que és un projecte de continuïtat.”
Comenta també la directora del centre que estaria bé que totes les escoles aconseguissin el distintiu, tot i que cal remarcar que tots els centres ja fan moltes activitats i tenen altres maneres de treballar entorn a la sostenibilitat.

L’escola Martí Poch durant aquest curs treballen en un pla anual que té a veure amb els esmorzars sostenibles i, alhora, fomenten i potencien l’hort i el pati perquè esdevingui un entorn més proper i que els alumnes hi trobin activitats diferents. Un projecte que no es realitzarà només aquest curs sinó que s’allargarà dos o tres anys.

El centre farà un acte de reconeixement a la comunitat educativa, alumnes, mestres i familiars aquest divendres, 1 de desembre, a les 11.30 h, a l’entrada de l’escola.