L’Arxiu Comarcal ingressa cinc pel·lícules del cineasta Josep Albareda i Duch

Aquest mes de novembre, el cineasta vallenc Josep Albareda i Duch ha fet donació de cinc pel·lícules relacionades amb la Conca de Barberà que s’han inclòs a la col·lecció de pel·lícules de l’Arxiu Comarcal.

Josep Albareda i Duch és conegut per la seva afició al ciclisme i al cinema. També va formar part d’una secció del Museu-Arxiu,de Montblanc, on s’organitzaven sovint concursos de fotografia i de cinema amateur.

Josep Albareda, propietari, autor i posseïdor dels drets de les pel·lícules donades, ha cedit tots els drets d’explotació als ajuntaments a qui ha fet donació.
Concretament, Albareda ha donat a l’Ajuntament de Montblanc, per a la seva transferència a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (ACCB), tres pel·lícules: una pel·lícula de 16 mm sobre Montblanc, de l’any 1970; una de 8 mm amb imatges de Lilla, també de 1970, i un VHS amb l’enregistrament de les obres de restauració de l’església de Lilla de l’any 1991.

D’altra banda, també ha donat a l’Ajuntament de Santa Coloma de Queralt, per a la seva transferència a l’Arxiu Comarcal, una pel·lícula Súper 8 sobre un motocròs dut a terme l’any 1969 i una pel·lícula de 16 mm de l’actuació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la plaça de Santa Coloma de Queralt.

Totes les parts reconeixen l’alt valor cultural, documental i per a la investigació d’aquestes filmacions. Per aquest motiu, i per garantir-ne la divulgació entre el públic en general i entre els investigadors, aquestes pel·lícules s’han transferit a l’ACCB.

Val a dir que, per la seva banda, i per garantir les correctes condicions de seguretat i de conservació del material audiovisual, l’Arxiu Comarcal dipositarà les pel·lícules de 8 mm, 16 mm i Súper 8 al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, concretament a la seu de la Filmoteca de Catalunya, atès que disposa de les instal·lacions necessàries per a l’òptima conservació d’aquests documents.