Amb l'arribada del desembre arriba també la neu a la Conca de Barberà

Panoràmica del radar de l'ajuntament de Vilanova de Prades
Panoràmica del radar de l'ajuntament de Vilanova de Prades
El Servei Meteorològic de Catalunya informava d’una forta baixada de la temperatura a partir d'aquest divendres 1 de desembre. Un anticicló situat a l’oest de les Illes Britàniques juntament amb una depressió encaixada al golf de Gènova, es combinaven per arrossegar una massa d’aire molt fred, inicialment d’origen àrtic, que acabarà abraçant la major part d’Europa.
 
La baixada de la temperatura és d’entre 5 i 10 ºC, i durant el cap de setmana i es preveuen glaçades fortes al Pirineu, moderades a l’interior i febles i puntuals al litoral.
 
Així, amb l'arribada del mes de desembre s'ha vist com la neu ha fet acte de presència aquest matí de divendres a diversos indrets, entre ells, les cotes més altes de la Conca de Barberà. És el cas de Rojals, Vilanova de Prades, Fores, Belltall, etc. En algunes poblacions la neu no ha quedat tot i que també hi han caigut algunes volves. A la capital de la comarca, Montblanc, a primera hora de la tarda ha començat caient pedra i deixant blanques algunes teulades, tot seguit també ha nevat lleugerament tot i que molt poca estona i tot s'ha desfet.

Recordem que Protecció Civil de la Generalitat demanava extremar la precaució per l’episodi previst pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que s’iniciaria amb una davallada de les temperatures a partir d'aquesta matinada d'1 de desembre. S'emetien prealertes del Pla NEUCAT i VENTCAT i es demanava adequar la mobilitat del cap de setmana a la meteorologia i abstenir-se de realitzar activitats a l’exterior en alta muntanya en situacions de fort vent i precipitacions.
 
La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya indicava una forta davallada de temperatures i precipitacions en forma de neu a les comarques pirinenques que podien deixar acumulacions generoses, que al llarg de tot l’episodi (durant el cap de setmana) poden ser de més de mig metre. Al llarg del matí també es calculava que podia haver-hi precipitacions de neu a la zona interior del prelitoral de Tarragona i zona central de Catalunya. La cota on es deia que podria nevar oscil·laria en funció de la temperatura ambient i les zones de precipitació entre els 400 m i els 200 m.
 
El SMC preveia que a partir de dijous 30 de novembre al vespre i fins dissabte a mitjanit s'esperava vent que bufarà de component Nord a la meitat Nord de Catalunya, les Terres de l'Ebre i al litoral de Tarragona. La superació de llindars es més probable a cotes altes.


D'altra banda, la Diputació de Tarragona començava també aquest divendres els treballs preventius de vialitat hivernal d'estesa de fundents a la xarxa de carreteres de la seva titularitat per evitar afectacions del trànsit. De fet, les tasques de prevenció de seguretat ja estan en marxa des de mitjans de novembre i ara s'ha reforçat amb tres equips de treball, un d'ells a la Conca de Barberà.

Després de rebre l'avís del CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) d'activació de pre-alerta de neucat a les comarques del Priorat i la Conca de Barberà, la Diputació activava un equip llevaneu aquesta matinada i iniciava treballs per aquestes dues comarques.

 

Imatge de Forès d'avui.