Augment general de tarifes per a aquest 2018

Amb el canvi d’any s’alcen preus i tarifes. Després d’uns anys marcats sobretot per la moderació en la majoria dels serveis, aquest 2018 comença amb un predomini de les alces en les factures, cosa que segur que implicarà un nou cop a les butxaques dels consumidors.

Així, el Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va aprovar un augment de la factura de l’aigua d’un 11,8% per a enguany. Segons càlculs de l’ACA aquesta pujada suposa un increment aproximat de 10 cèntims/m3, que es traduirà en un euro al mes per família.

Pel que fa a l’energia elèctrica, el rebut de la llum va pujar per quart mes consecutiu i situa les factures en una mitjana de 81,87 euros. La factura elèctrica s’ha encarit un 3,2% durant els primers 25 dies del mes de desembre i això suposa un augment de 10,05 euros en relació amb el cost del mes d’agost, quan el rebut mitjà era de 71,82 euros. Enguany hi ha hagut set mesos de l’any durant els quals hi ha hagut un augment del rebut. De la resta, durant dos mesos no hi va haver pràcticament variacions i en tres es van produir descensos.

A més, les tarifes d’últim recurs (TUR) del gas natural, les que tenen principalment els consumidors domèstics, pugen un 6,2% de mitjana pel que fa a l’últim trimestre de 2017, un repunt ocasionat per l’ascens del preu del gas als mercats internacionals. Aquest repunt es produeix després que en les revisions per als dos trimestres anteriors descendís per l’abaratiment de la matèria primera. La TUR 1, a la qual estan acollits fonamentalment els clients que utilitzen el gas per al subministrament d’aigua calenta i cuina i el consum de la qual no excedeix dels 5.000 kW/h a l’any, puja un 4,9%.

No obstant això, el salari mitjà a l’Estat espanyol, situat en 26.710 euros anuals l’any 2016, també va pujar: un 0,89%. L’Estat espanyol lidera la recuperació a la Unió Europea. Però també és el país europeu en què més poder adquisitiu han perdut els salaris. La retribució duu un any estancada mentre la inflació supera la mitjana europea. Per sort, el salari mínim interprofessional augmenta un 4% el 2018 i per tant passarà dels 707 als 736 euros. Un increment condicionat a un creixement anual del PIB del 2,5%.

Però les pensions també pugen, afortunadament. El proppassat divendres el Consell de Ministres aprovava l’apujada mínima legal, que és del 0,25%, cosa que es tradueix en 2,4 euros al mes. Una pujada que queda anul·lada per l’increment generalitzat de l’IPC, especialment a Catalunya.

Els pensionistes catalans són els que perden més poder adquisitiu, concretament acumulen un retrocés del 40% en capacitat de compra perquè l’IPC creix més que a la resta de l’Estat.