Trànsit posa en marxa una campanya preventiva de control d’alcohol i altres drogues coincidint amb el Carnestoltes

| Nova Conca
Des d’aquest dijous 8 de febrer, el Servei Català de Trànsit coordina amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals la segona de les disset campanyes de control i vigilància previstes per al 2018. Aquesta està centrada en el control de drogues i alcohol i durarà fins al proper dimecres 14 de febrer.

Durant el 2017 es van fer tres campanyes preventives de control de drogoalcoholèmia, coincidint amb Carnestoltes, Sant Joan i Nadal. En aquestes campanyes, un 4,8% de les persones a qui es van fer proves van donar positiu per alcoholèmia; d’aquests positius, un 79,68% va ser per via administrativa, i un 20,32% per via penal. Pel que fa als controls de drogues, els positius van ser un 47,72% del total de proves realitzades.

TAXA 0,0%, LA MÉS SEGURA
Els principals efectes del consum d’alcohol en la conducció són l’augment del temps de reacció, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació, així com també l’increment de la somnolència. Tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals, el risc de sinistre s’incrementa.

Cal tenir en compte que l’alcohol no afecta de la mateixa manera cada persona, ni existeix una quantitat comuna a partir de la qual comença el deteriorament de les capacitats de conducció. Per tant, l’única taxa segura si s’ha de conduir és el 0,0%.

Per apostar per una conducció segura sense alcohol durant aquests dies de Carnestoltes, hi ha diverses opcions, entre elles:
– La figura del conductor alternatiu: entre un grup d’amics que surt de festa, s’escull un que no begui i pugui conduir de manera segura.
– També hi ha l’opció d’agafar transport públic per no córrer riscos a la carretera si s’ha consumit alcohol.

D’altra banda, en relació amb el consum de drogues, depenent del tipus, els efectes són alteracions de la memòria i de la percepció del moviment, alteracions de l’estat d’ànim i l’atenció, alteracions del control de moviments, de la velocitat psicomotora, de la percepció i de l’equilibri, i impulsivitat.

CONSEQÜÈNCIES ADMINISTRATIVES I PENALS
El consum d’alcohol o altres drogues té unes conseqüències tràgiques quan es combina amb la conducció, i es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària i d’agreujant de la lesivitat. Segons les darreres dades de l’Institut de Medicina Legal, el 46,2% dels conductors morts en accidents de trànsit a Catalunya van donar positiu en consum d’alcohol, drogues o psicofàrmacs.

Així mateix, cal insistir que circular amb una taxa d’alcohol superior a la permesa comporta unes sancions administratives i penals. A més, no es pot circular amb un vehicle amb presència de drogues a l’organisme, fet que també comporta una sanció de 1.000 euros i la sostracció de 6 punts, a banda del risc evident que suposa.