Montblanc acull la presentació del llibre ‘El cavaller Floïd’

Montblanc

Aquest divendres, 9 de març, a partir de les 19.30 h al Museu Comarcal de la Conca de Barberà, es presentava el llibre "El cavaller Floïd" tot explicant-se algunes de les millors anècdotes protagonitzades per aquest peculiar empresari i recordant-se alguns dels anuncis que van popularitzar la marca Floïd.

Entre altres, convé destacar que l’origen del Floïd, l’aftershave triomfador, compta amb arrels vallenques ja que Cendrós va ser fill d'un barber de Valls. Es diu que a la barberia de lo Batiste hi anaven a tallar-se els cabells els pares escolapis. I quan el pare d’en J. B. Cendrós (empresari) i el seu cunyat van marxar a Barcelona, un d’aquests clergues els va regalar una ampolleta amb una fórmula medicinal que curava cremades, èczemes, acne i petites ferides. Ells la van perfeccionar i patentar sota el nom d’Haugrol, fundant l’empresa Haugron Cientifical SA. I va tenir tant d’èxit que se’ls va acudir crear un altre producte, el Floïd, una loció per a després de l’afaitat que de seguida va tenir gran acceptació i que el seu fill, J. B. Cendrós —“el cavaller Floïd”—, va vendre i estendre amb molt d’èxit arreu del món.

L'acte de Montblanc ha comptat amb la presència de l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu; el president del Museu, Josep Gomis; la promotora cultural i filla de Joan B. Cendrós, Laura Cendrós; i l'autor de la biografia, Genís Sinca. En aquest doncs, s'ha parlat tant de l'origen de la loció per després de l'afaitat però especialment de l'empresari com un dels mecenes i activistes culturals més importants de Catalunya.

Joan Baptista Cendrós era un empresari que va transformar la marca Floïd en una primera marca internacional. Cendrós no només va ser un home de negocis d’èxit sinó que, amb els diners guanyats amb Floïd, es va convertir en un dels principals mecenes culturals del país durant el franquisme. Va ser un dels cinc fundadors d’Òmnium Cultural, l’any 1961, i també va col·laborar en el finançament de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Enciclopèdia Catalana i diverses editorials. Ara Cendrós és noticia per partida doble: protagonitza una exposició al Palau Robert i el periodista Genís Sinca n’acaba de publicar la biografia, "El cavaller Floïd".