Gemma Carbó, nova directora del Museu de la Vida Rural

L'Espluga de Francolí

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, impulsat per la Fundació Carulla, inicia una nova etapa amb la incorporació com a màxima responsable de Gemma Carbó, experta en polítiques culturals i amb àmplia experiència al món museístic.

El museu combina l’exposició de peces i escenografies de la vida rural amb  un relat que mostra l’evolució de la vida al món rural a Catalunya en els últims 200 anys, i posa de manifest el canvi de model productiu agrari que ha transformat la societat, els seus costums, paisatges i relacions. Un museu que rescata el temps passat per conduir-nos al futur. 

Coincidint amb el trentè aniversari del museu, la Fundació Carulla vol que Gemma Carbó lideri una renovació de la institució adaptant-la a les noves tendències museístiques, posant l’accent en la creació de coneixement, la implicació amb la societat i la generació de pensament crític a través del diàleg i la interacció social. El museu no s’ha de definir només per la seva col·lecció, sinó per la capacitat d’influir en la societat, de formar-ne part i ser un agent actiu en la seva transformació. En aquest sentit, l’any 2018 ha començat amb la inauguració d’una exposició pròpia, “The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la” que, partint d’un cas històric, posa èmfasi en un problema actual, el dels refugiats climàtics, que en els propers anys ens afectarà a tots i del qual n’hauríem de ser conscients.

Ramon Rosich, 30 anys a càrrec del museu
L’anterior director, Ramon Rosich, al capdavant de la institució des de la seva inauguració, passa a ser el conservador del museu, un càrrec imprescindible atès el volum de la col·lecció i el seu constant creixement.