Savall porta a Poblet la música del compositor més cèlebre vinculat al monestir

Comarques

| Marc Lladó

Divendres comença la sisena edició del Festival de Música Antiga de Poblet, sota la direcció artística de Jordi Savall. Durant tot el cap de setmana el monestir acollirà concerts i conferències que, junt amb la visita guiada al monestir, completen una oferta cultural de primer nivell i que atrau públic de Barcelona, Lleida i Tarragona. Enguany, el concert de cloenda, diumenge, es dedica a la música d’un compositor que va acabar els seus dies com a monjo de Poblet: Mateu Fletxa el Vell. Per acollir els prop de dos mil visitants que s’esperen, el monestir reforça tots els serveis: des de les visites guiades fins a la cafeteria i el restaurant Bosseria, que adapten els seus horaris als del Festival, així com la seva oferta gastronòmica.

En aquesta edició, el títol del festival és La memòria i els símbols: del Poder, de la Fe i de l’Exili. El primer concert anirà a càrrec d’Orpheus XXI i Hespèrion XXI, que ofereixen el programa Camins de l’exili i de l’esperança, amb músiques cristianes, jueves i musulmanes al voltant del Mediterrani. Orpheus XXI és la formació impulsada per Savall arran del seu projecte per als refugiats i immigrants a Europa. El segon concert se celebrarà en un espai que es recupera per al Festival: l’antic Refetor dels Conversos. El grup Tasto Solo proposa un recorregut per l’Anglaterra de la primera meitat del segle XVI. L’antic Refetor dels Conversos, que posteriorment va ser usat com a celler, és l’espai on feien els àpats les persones que, vivint i treballant sota una certa disciplina monàstica, no havien fet els mateixos vots que els monjos. En el tercer dels concerts, Le concert des Nations interpretarà Les Nations, de François Couperin. És una obra amb què el compositor barroc va voler aprofundir en els diferents estils musicals dels pobles d’Europa en el seu moment, i l’enregistrament de Jordi Savall és una de les versions considerades de referència. Un dels al·licients del Festival serà la oportunitat única d’escoltar les Ensaladas de Mateu Fletxa el Vell en l’antic dormitori dels monjos. D’aquest compositor se sap que va acabar els seus dies com a monjo cistercenc a Poblet.

Abans de cada concert, a les 20:00h, es celebrarà una conferència en què diferents experts reflexionaran a l’entorn del contingut de cada programa. Aquesta experiència ja es va dur a terme, a mode de prova, l’any passat, i va obtenir un èxit de públic que va desbordar totes les previsions. El primer dia del Festival, el Doctor en Economia i exrector de la UB Josep M. Bricall parlarà d’aspectes d’actualitat vinculats amb el concert de la nit a càrrec de la formació d’Orpheus XXI amb refugiats; dissabte el professor de Dret de Nacionalitat, Estrangeria i Ciutadania Europea d’ESADE Eduard Segarra parlarà sobre la idea de les Nacions a l’Europa d’avui (en el marc del concert sobre Les Nacions de Couperin); i finalment diumenge el musicòleg Josep Mª Gregori parlarà sobre Mateu Fletxa i el seu context.