“No ens ho vam pensar gens en presentar la candidatura”

Àngel Tierz Coordinador de la candidatura de l’Espluga de Francolí al IV Congrés de Pastorets de Catalunya

L'Espluga de Francolí

“No ens ho vam pensar gens en presentar la candidatura”
“No ens ho vam pensar gens en presentar la candidatura”

L’Espluga acollirà el IV Congrés de Pastorets de Catalunya i el nostre protagonista ha estat el coordinador de la candidatura espluguina


Què representa per l’Espluga i per l’entitat dels Pastorets que l’Espluga hagi estat seleccionada per acollir el IV Congrés de Pastorets de Catalunya?

Una il·lusió i emoció immensa! Quan vam saber a través de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya que es volia preparar el IV Congrés de Pastorets del país i que es podien presentar candidatures per acollir-lo, no ens ho vam pensar gens. 


Els Pastorets de l’Espluga tenen una trajectòria de més de 80 anys des del segle XX i amb referències des de 1887. Moltes generacions d’espluguins i espluguines n’han format part, en les últimes dècades hem intentat innovar i incidir molt en la difusió i el coneixement d’aquesta tradició i tenim la sort de ser un grup molt unit i molt treballador. Aquesta ens va semblar que era una gran oportunitat per fer visible de nou l’Espluga de Francolí en l’actualitat de molts municipis i ciutats i entitats de Catalunya, permetent així que puguin gaudir dels atractius del nostre poble i alhora, com a entitat, tenir el repte d’acollir i organitzar amb excel·lència aquesta fita. És una il·lusió saber que tots els grups de Pastorets de Catalunya vindran a l’Espluga i que podrem parlar i treballar conjuntament amb ells. Això ens donarà l’oportunitat de fer-los conèixer la nostra riquesa cultural, social i natural. 


Com va anar el treball de preparació de la candidatura? 
L’últim Congrés es va fer a Mataró l’any 2009. Desconeixíem si hi hauria molts grups que també presentarien la seva proposta. La Coordinadora compta amb més de 60 grups d’arreu. A principis d’estiu es van publicar les bases i el dia 5 de setembre calia haver presentat una proposta, sabent que s’hi podien presentar municipis molt més grans i amb molts més recursos que el nostre. 


Vam fer un projecte seguint la pauta marcada i al qual ens podíem amotllar fàcilment, però que posés en valor la nostra tradició, els nostres Pastorets, la nostra història. Posant en relleu la feina del grup Tratea Teatre del Casal de l’Espluga, i explicant el valor cultural, social i de país de la nostra entitat demostràvem la capacitat organitzadora que tenim, i el valor humà amb el qual comptem. Vam demanar el suport insitucional a l’Ajuntament, que ens va recolzar des del primer moment, acompanyant el projecte i facilitant el que els vam demanar.


És una proposta estructurada, amb moltes opcions per als participants, amb algunes idees innovadores que permetran que, alhora, es conegui el nostre poble i el seu entorn.


Un cop teníem tota la proposta lligada i amb molts detalls la vam presentar el passat 4 de setembre, sense saber fins a la comunicació de l’elecció si hi havia altres candidats. 


Ara ja sabem que es van presentar quatre candidatures: Terrassa, Navarcles, St. Feliu de Llobregat i la nostra.


  Quins arguments de la candidatura creieu que han propiciat l’elecció final? Vam treballar molt en detalls que ens fessin destacar, incidint en la capacitat de l’Espluga i l’experiència en acollir actes culturals en els espais del Casal i del municipi, que facilitaran el desenvolupament de totes les activitats al màxim, omplint de contingut cultural i d’oferta turística l’estada a l’Espluga.


La comissió encarregada de seleccionar la millor candidatura pel IV Congrés de Pastorets va considerar que la proposta de l’Espluga de Francolí, a més de complir tots els requisits demanats, mostrava clarament el compromís de l’entitat i també l’institucional. També van considerar que “aportava ja de bon començament uns valors afegits al Congrés” per la “implicació i sensibilitat que s’hi ha plasmat”.


 El fet de presentar un projecte molt ben treballat per part nostra, amb idees interessants, potenciant el nostre entorn i donant a conèixer l’Espluga i la Conca, potser pel fet que és el primer cop que es fa les comarques tarragonines i l’energia que mostrem com a equip: es nota que la gent de Pastorets hi serà, i comptar amb el suport de l’Ajuntament i del Casal creiem que ha ajudat a la decisió final. 


Què representarà a nivell organitzatiu la celebració del Congrés a l’Espluga?
Pel que fa a participants, es preveu que almenys 400 persones d’arreu de Catalunya siguin a l’Espluga com a congressistes representant les seves entitats. Es diu de seguida! Per això ens faran falta una cinquantena de voluntaris per a la bona marxa de les activitats. Això representarà una implicació total del grup de Pastorets de l’Espluga en la data de celebració del Congrés, però des d’ara fins a la celebració del Congrés, la preparació la portarà conjuntament una comissió de Pastorets de l’Espluga i la comissió del Congrés de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. Ells són els qui proposen les activitats a treballar, i nosaltres facilitem el desenvolupament des de l’arribada fins a la cloenda.


Tenim la sort de tenir un grup molt cohesionat i implicat, amb molta gent predisposada a col·laborar sempre que es demana.


Molts dels espais municipals, sobretot del Casal fins al Casalet i l’antic institut, s’ompliran de formació i tallers per treballar aspectes dels Pastorets en totes les seves dimensions. També comptarem amb espais d’intercanvi i relació entre els grups durant els àpats. 


A nivell econòmic s’ha d’acabar de concretar l’aportació de les institucions, però tenim molt bona predisposició de totes elles per col·laborar en l’esdeveniment i facilitar-ne el desenvolupament, comptant amb el suport de l’Ajuntament i de la regidoria de Cultura des del primer moment, així com del Casal de l’Espluga.


Buscarem tots els suports necessaris i des de l’organització facilitarem que l’estada a l’Espluga sigui un bon record i quedin ganes a tots els participants, de tornar i de continuar fent Pastorets.


Està tot ja més o menys planificat de cara a l’esdeveniment?
L’esquelet de la Trobada segueix un esquema similar a les organitzades anteriorment, encara que ara s’ha d’anar vestint i concretant. A finals d’aquest mes ja tenim concretada una Trobada per anar perfilant el Congrés i a partir de llavors hi haurà reunions mensuals de preparació i seguiment.


Tenim unes quantes idees innovadores de cara a l’acte d’obertura i el sopar de cloenda, així com en algun dels actes centrals del Congrés, però no els podem avançar, perquè hem de consensuar alguns aspectes amb la Coordinadora. Volem, però, que tothom que vingui tingui l’oportunitat de conèixer l’Espluga i el seu atractiu turístic i l’entorn cultural i natural que tenim.


A mesura que anem avançant la programació anirem comunicant-ho, ja que creiem que la difusió ha de ser un eix central per a nosaltres.


Finalment, hi ha res en ment en relació amb la projecció dels Pastorets espluguins?
Els Pastorets de l’Espluga de Francolí en els darrers anys han anat evolucionant constantment, tant a nivell artístic com tècnic; amb més de cent participants i la incorporació de millores tecnològiques, d’il·luminació i d’attrezzo, amb l’orquestra en directe i la música, així com amb canvis en el vestuari i el maquillatge que han anat millorant les posades en escena. Estem en un moment de canvi generacional en alguns personatges, i també treballant constantment en millores tècniques i escenogràfiques. Aquest Congrés ens facilitarà una relació amb molts altres grups que ens poden aportar les seves idees, i el treball del Congrés en les activitats i tallers que s’hi desenvoluparan ens poden donar els coneixements necessaris per tirar endavant noves propostes, ben segur.