“Volem comptar amb tothom, grups i col·lectius, nens i nenes, joves, i amb la nostra gent gran”

Eloi Menasanch President de La Miranda Associació, Cultura i Poble

Comarques

“Volem comptar amb  tothom, grups i col·lectius, nens i nenes, joves, i amb  la nostra gent gran”
“Volem comptar amb tothom, grups i col·lectius, nens i nenes, joves, i amb la nostra gent gran”

Eloi Menasanch ha estat durant temps vinculat de forma molt activa a l’Ajuntament de Vilanova de Prades. Ara el trobem davant d’una nova entitat, La Miranda Associació, Cultura i Poblet, de la qual ens parla en aquesta entrevista.


Com sorgeix la idea de crear una entitat com La Miranda a Vilanova de Prades?

Després del meu pas per l’Ajuntament de Vilanova de Prades, em rondava pel cap de quina manera podia seguir col·laborant amb el municipi. Un cop decidit que no continuaria com a regidor, vaig veure més clara la idea de crear alguna entitat enfocada a enfortir la cultura local des de qualsevol vessant, sense tancar portes a cap possibilitat de fer créixer Vilanova en l’àmbit cultural.


Feta aquesta reflexió, la vaig comentar a persones de confiança i que sabia que tenien ganes de fer bullir l’olla, i que em dirien que sí. També en vaig informar l’Artur, per amistat. I a partir d’aquí vam començar a fer les primeres reunions per posar fil a l’agulla a aquella idea incipient: pluja d’idees, redacció dels estatuts i, finalment, signatura de l’acta fundacional.


La presentació va estar rodejada d’un cert misteri previ, de qui va ser la idea?
Sí. Teníem clar que volíem aprofitar l’estiu per presentar la nova associació, que fins al moment s’havia anat gestant amb una certa intimitat. D’una d’aquelles reunions amb els socis i sòcies fundadores en va sorgir la idea de fer un sopar de presentació, que acompanyaríem d’alguna actuació musical o de karaoke. Es va aprofitar el dia del Recital Poesia | Música | Cultura per anunciar que el 24 d’agost es faria un sopar popular per presentar una nova entitat al municipi; i es va quedar aquí. El sopar va ser un èxit rotund potser, en part, per l’expectativa i el misteri que s’havia generat.


Quanta gent conforma l’entitat i quants socis sou fins al moment?
Ara per ara som 55 socis i sòcies. N’estem realment satisfets perquè ens demostra que hi ha persones amb ganes de col·laborar, de la manera que sigui, amb l’entitat, amb la cultura i amb Vilanova de Prades. I de fet, aquesta és la filosofia de la nova associació, no tanca portes a ningú que tingui ganes de treballar en l’àmbit que sigui i com sigui. Tothom té el temps que té, i d’entrada ja agraïm enormement el fet que se’n faci socis i sòcies.


Quins reptes us heu marcat i com veieu la predisposició que heu trobat per part de la gent o l’Ajuntament?
És el que et comentava ara. La resposta de la gent ha estat molt ràpida i molt bona. Tots els inputs que rebem són positius i enèrgics. Es nota que hi havia gent amb ganes de fer alguna cosa, i la manera que hem trobat d’articular-les és amb La Miranda. Personalment estic molt content amb l’equip de persones que tirem endavant l’entitat, i per això no vull deixar d’anomenar-los... la Joana, la Maixe, el Xavi i el Pau han fet possible que La Miranda comenci a caminar, i els ho vull agrair; com també a tots els socis i sòcies que fins ara han decidit formar part de tot això. Et deia que som del tot conscients que no tothom tindrà el mateix grau d’implicació, i és normal, cadascú dedica el seu temps a allò que vol o el fa feliç; però comptar ja amb encara no un mes de vida de l’entitat amb més de cinquanta persones, ja és un èxit.


I amb totes elles, i amb totes les que vulguin seguir sumant-s’hi, tenim grans reptes. Volem tenir activitat cultural durant tot l’any. Sabem del cert que l’estiu et permet fer més actes i tenir més participació, però no hem d’oblidar que al poble hi viu gent durant tot l’any i també els hem d’oferir activitats culturals.


De fet, La Miranda no es tanca portes en res. Tenim com a objectius fomentar i divulgar el coneixement de les tradicions i del patrimoni artístic i cultural de la localitat, posar en valor i recuperar les festes tradicionals locals siguin del caràcter que siguin que s’hagin perdut, i contribuir al desenvolupament cultural de Vilanova de Prades. I això passa per organitzar tot tipus d’actes que passen pels culturals, lúdics i festius, de foment de les tradicions i la cultura local, exposicions, xerrades i cursos, gastronòmics, i tots aquells vinculats a la promoció de la cultura i les tradicions.


Estem convençuts que farem grans coses.


Què és el més immediat que teniu pensat dur a terme?
El més imminent i important és participar en l’organització de l’esdeveniment Pubilla de la Conca 2020, que l’any vinent acull Vilanova de Prades amb la nostra geganta, la Salvadora Pereandreu, com a protagonista. Necessitarem gent, idees i molta ajuda per part de tothom. Tenim algunes activitats pensades que giren al voltant d’aquesta festa i que pretenen implicar al màxim a tothom, des de petits a grans. D’idees embastades ja en tenim unes quantes i aniran veient la llum a poc a poc i a mesura que comenci el 2020, però de cara a Nadal, també tenim coses pensades.


Finalment, alguna crida a unir-se a l’entitat?
La Miranda és una associació independent que neix per sumar i per fer cultura, sense ser de ningú i anar en contra de res. I aquesta és la idea que volem transmetre. Volem comptar amb tothom, grups i col·lectius, nens i nenes, joves, i amb la nostra gent gran. Tothom que vulgui sumar, fer cultura i fer Vilanova serà benvingut i benvinguda.