"Jo sempre porto la meva ‘montblanquinitat’ a tot arreu"

Joan Vizcarra Caricaturista montblanquí i pregoner de la Setmana Medieval 2016

Joan Vizcarra
Joan Vizcarra | Cedida

Com a montblanquí, què representa per a tu ser el pregoner de la Setmana Medieval?
Per a mi és tot un honor, i alhora una gran responsabilitat.


Com valores des de la distància aquesta gran Festa Medieval i creus que en els cercles on et mous Montblanc i la Festa Medieval són prou coneguts?
La Festa Medieval és fantàstica i situa Montblanc al mapa (entre d’altres esdeveniments). Jo sempre porto la meva montblanquinitat a tot arreu. Molta gent coneix el poble i quan saben que sóc d’allí, em diuen: “¿Què estàs fent vivint a Barcelona, tenint un poble tant collonut?”


Quin contacte vas mantenint amb Montblanc i la comarca?
Vinc a Montblanc molt menys del que voldria, però quan hi sóc aprofito el temps d’estada al màxim. M’agrada molt tombar pel poble, em produeix un efecte terapèutic, carrego les piles...


Com valores el teu moment professional i creatiu actual?
Justament coincideix amb els 25 anys de carrera professional com a dibuixant i caricaturista, per als quals he fet un llibre commemoratiu en què faig un recull del bo i millor de tots aquests anys dedicats a una professió tan particular com estimulant.  


Recentment hem conegut el teu nou llibre, el sisè que fas. Ha estat complicat resumir un quart de segle de carrera i com ha anat el procés de selecció del contingut?
Jo volia fer un recull  commemoració d’aquests 25 anys de carrera professional, ja que per a mi és una fita important... per tant, he volgut enfocar el llibre com una selecció bastant extensa d’il·lustracions des que vaig començar fins a les últimes caricatures que he fet. El llibre té 260 pàgines, a tot color.


Com ha estat fins ara l’acollida del llibre?
Estic molt content de com està funcionant, la veritat és que el públic el perceb com una obra que respira molta passió i alhora molta dedicació, ja que 25 anys dedicats a una professió com la meva no són una cosa gens fàcil.


Quan de temps t’ha portat el fet d’elaborar-lo?
He trigat bastant temps a l’hora de fer la selecció de les imatges, ja que tinc una producció molt extensa. L’edició ha anat a càrrec del meu amic J. Hidalgo, que m’ha ajudat en el projecte. A més he pogut comptar amb la col·laboració del gran Santiago Segura per fer el pròleg del llibre.


En anteriors llibres han tractat temes de Hollywood estrelles del rock i d’altres. Què has volgut que predomini dintre dels teus treballs en l’obra?
He fet una tria de personatges per temàtica, des d’actors i actrius de cinema actual, clàssic, de Hollywood, etc., fins a artistes del món de la música i passant per destacats personatges del món polític, cultural, històric i estrelles del món de l’esport,  entre d’altres...  En definitiva, un recull molt ampli de caricatures de personatges molt coneguts.


Al llibre hi trobem moltes celebritats. ¿Com reaccionen quan es veuen reflectides en les teves caricatures? ¿T’ha ajudat, això, a obrir més portes?
Generalment les persones caricaturitzades s’ho prenen amb força sentit de l’humor, ja que interpreten que estan tractades amb simpatia i bon rotllo, però a vegades també hem de provocar una mica i tocar el voraviu, ja que la nostra feina consisteix a versionar la realitat en clau satírica i humorística.


Finalment, què tens ara en ment de cara al futur?
La principal preocupació i ocupació es seguir fent el que més m’agrada, dibuixar.