París va servir a Palau Ferré per esvair-se d’un model artístic tradicional

Rosa de les Neus i Francesc Marco Palau Néta-neboda i nét-nebot de Palau Ferré

Com valoreu aquest retorn de Palau Ferré a París gràcies a l’exposició inaugurada el dia 28?
RNMP: Extraordinari! Després de diverses jornades que s’han anat organitzant a Montblanc al voltant de la seva obra des de l’any 2000, amb l’homenatge realitzat a l’església de Sant Francesc, i de l’exposició retrospectiva del Museu d’Art Modern de Tarragona, el 2011 era l’hora de fer un pas endavant.

FMP: I París era el lloc idoni, és allà on Palau Ferré –becat múltiples vegades pel govern francès– s’introdueix en el panorama internacional, que el portarà a mostrar les seves teles a França. Coincidint amb el cinquantè aniversari de la seva estada a la Cité Universitaire, calia una commemoració així.

Què podrà veure qui visiti l’exposició parisenca?
RNMP: A “De retour à Paris: un voyage par les avant-gardes”, els visitants podran notar la diversitat temàtica de la pintura de Palau Ferré: precioses figures femenines d’ulls verds, elegants flors i pacífics coloms, fruites nostrades i la temàtica del gall, precisament símbol de França. L’arlequí n’és protagonista, i també s’hi troben sinuoses creacions d’un sol traç. Hi trobem els colors vius, els vermells intensos i les pinzellades fortes, amables i amb personalitat de Palau Ferré.
 
FMP:
L’objectiu és que hom pugui endinsar-se en el seu paradís cromàtic, en els llenços plens de llum, amb representacions primaverals. L’alegria de viure i un món simbòlic són presents en els seus quadres.

Quina és l’acollida que està tenint?
FMP: Excel·lent! Hi havia molta expectació per les conferències inaugurals. Universitaris, estudiants de doctorat, investigadors i professors volien conèixer de primera mà aquest representant de l’Escola de París.

RNMP: Per al projecte s’ha comptat amb el suport de la Cité i del Collège corresponent. A més, l’exdirector de l’Institut Valencià d’Art Modern i del Museu Reina Sofia, Juan Manuel Bonet, va interessar-s’hi des del primer dia i ha realitzat el pròleg del catàleg. El llibre testimonia les actuacions de projecció exterior realitzades per l’exposició.

Quin paper va tenir París en Palau Ferré i quin en els seus nét-nebots?
FMP: París va servir a Palau Ferré per esvair-se d’un model artístic tradicional, present en aquells moments a l’Estat. Si a Barcelona formava part dels artistes emergents amb inquietuds renovadores, a la ciutat banyada per les aigües del Sena tindria l’oportunitat de conèixer personalment allò que es creava a la capital cultural europea, a la sempre pictòrica París.

FMP: És allà, a la capital francesa, on s’interessa per les tècniques escultòriques de l’Europa de l’Est, derivades de l’avantguarda russa. Les formes de les escultures de Palau Ferré i el joc entre el buit i el ple estan marcades per aquesta etapa.
FMP: A més, després d’anys estudiant a Bolonya, Hamburg i Bremen, enguany na Rosa de les Neus es troba finalitzant un màster a la Sorbonne, i vam entendre que era el moment adient.

Creieu que Palau Ferré és prou conegut al mateix Montblanc, Conca de Barberà?
RNMP: Palau Ferré ha estat sempre un personatge públic, un artista reconegut que va decidir allunyar-se dels cercles comercials mercantils per establir-se a la seva població natal. És aquí, al seu estudi i a la casa pairal de Montblanc, on plasmava la seva inspiració.

FMP: La seva personalitat i la creació artística en pintura, escultura i ceràmica han fet que al llarg de les dècades fossin incomptables els mitjans de comunicació que es traslladaven a la Vila Ducal per entrevistar-lo. Periodistes i admiradors, col·leccionistes i amics coneixerien la Conca a través seu.

Finalment, es preveuen activitats en un futur proper en relació amb la figura de Palau Ferré?
RNMP: Com a nét-nebots i com a apassionats de les arts i de les humanitats, continuarem treballant sobre la seva figura. Volem posar de relleu la singularitat de Palau Ferré dins de l’art contemporani català. Els vincles culturals de Palau Ferré, biografia,  producció i obres, emmarcades en el panorama artístic del moment.

FMP: Amb aquest propòsit, estem dedicant-nos, entre màsters i tesines, a la recerca. La història del segle XX del nostre país està formada per persones excepcionals en el seu àmbit i, en l’artístic, el nom de Palau Ferré és imprescindible. En aquest sentit, podem avançar que en els propers mesos hi haurà novetats.

RNMP: I recordeu, si sou a París, trobareu a la Cité Internationale Universitaire de Paris, centre del món acadèmic i d’iniciatives culturals, tot el mes d’abril, fins al dia 30, el viatge per les avantguardes de Palau
Ferré.