Avui diumenge dia 15 arriba l’Aplec a Sant Magí de la Brufaganya

En l’aplec d’aquest any cal remarcar les activitats per a famílies i mainada que es faran a l’esplanada de les Fonts

Comarques

| pobles decatalunya.cat

Falta només un any perquè l’Aplec de Sant Magí celebri amb tota solemnitat el seu quart centenari: està documentat que l’any 1620 ja se celebrava el tercer diumenge de setembre la “Dinada dels Pobres” a la Brufaganya, organitzada per la Confraria de Sant Magí màrtir de Barcelona.


Si bé l’actual aplec no s’assembla gens a la festa que es feia en aquells temps tan remots, hi ha una tradició que encara subsisteix: la Confraria de Sant Magí de Barcelona encara participa cada any a l’ofici amb l’ofrena de dues lliures de xocolata i una almoina per al santuari.


Aquest any la festa comença de matinada, a dos quarts de sis del matí, quan iniciaran el camí els Senderistes Bisbalencs des de la Bisbal del Penedès per recórrer els 34 quilòmetres que hi ha a peu fins a Sant Magí, on  arribaran a dos quarts de tres de la tarda. Passaran per sis termes municipals: la Bisbal, el Montmell, Aiguamúrcia, Pontons, Querol i Pontils. Aquesta és la XXIII vegada que fan aquesta caminada, si bé és el primer any que coincideix amb l’aplec.


Més tard sortiran les caminades a peu, sortides en bicicleta o passeig en cavalls des de la Llacuna, Santa Coloma i Pontils, tots en direcció a Sant Magí. Naturalment molta altra gent hi anirà en cotxe particular i allí hi trobarà un gran espai per a aparcament. 


- A les 9 es començarà a servir l’esmorzar popular: un bon entrepà de pa amb tomaca i pernil acompanyat d’olives, ceba amanida i fruits secs, tot acompanyat d’un porró de vi negre o bé aigua, a gust de cadascú.


Durant el matí, a la capella de les Fonts hi haurà una exposició dedicada a la fauna pròpia de la Brufaganya. També durant el matí hi haurà instal·lada una carpa amb jocs de taula per a petits i grans. També s’organitzaran visites per a famílies per conèixer l’entorn natural i jocs de cucanya per a infants.


- A les 12 del matí hi haurà l’ofici al santuari amb el cants dels goigs. En sortir, es ballarà el Ball Pla i després hi haurà una ballada de sardanes a càrrec de la cobla Cossetània.


I després toca baixar del santuari cap a les Fonts, on es cuinarà una gran arrossada per a tothom que hi vulgui participar, tot i que cadascú també es pot portar el dinar des de casa sense cap problema.


Havent dinat, la mateixa cobla Cossetània amenitzarà la tarda amb balls populars i vuitcentistes, incloent, tal com ja és tradicional,  el Ball Pla de Sant Magí.