Setmanes d’estiu

Encara amb els ritmes enganxosos de la 24a edició de l’Acampada Jove ressonant prop de les muralles —amb Pupil·les, Zoo o Obeses— i els migdies mandrosos dels 27.000 joves acampats vinguts de tot el país, la Conca de Barberà continua plena d’iniciatives i actes. Un bullici cultural d’iniciatives que ja és la marca de la casa i que ens ajuda a estar sempre actius. Podríem destacar-ne molts, perquè a cada poble n’hi ha, però només a mode panoràmic, en citarem alguns, per si cal agafar idees per als propers dies o per recordar que l’any vinent no podem faltar-hi.


Aquests darrers dies, per exemple, ha tingut lloc una caminada popular a Forès (per la ruta de l’Aigua), s’han organitzat visites guiades nocturnes al conjunt patrimonial de la Vila Ducal i, a part, hom ha pogut participar en una plantada de safrà per tal de fomentar i recuperar aquest producte. Caminar-visitar-plantar, una bona combinació que cal repetir!


Pel que fa a les tradicions més nostrades, trobem altres esdeveniments que no ens poden passar per alt. Per començar, més de 400 grallers i geganters de 16 colles diferents van aplegar-se a l’Espluga de Francolí en una Trobada Geganters que ara fa pocs dies en va omplir els carrers. Al mateix temps, a la Baixa Segarra, Santa Coloma de Queralt ha viscut el XXVI Aplec del Romesco, amb la clàssica picada, gastronòmica, ballada de sardanes 
i concurs inclòs.


Des d’un prisma vitivinícola, el castell templer de Barberà de la Conca ha gaudit de la Nit 5.1, amb música i dansa fins a la matinada; i a Pira, el Celler Carles Andreu ha ideat una observació astronòmica maridada amb cava de les criances més llargues de la casa. Són bones idees que cal remarcar, perquè la cultura del vi i el cava van molt més enllà del simple tast. 


Seguint aquesta línia de sumar productes i gustos, la complementarietat entre el vi i els patés seran protagonistes, dissabte, a Montbrió de la Marca. Més enllà del vi, la cervesa també tindrà el seu paper a la nostra comarca, ja que el 9 i 10 d’agost, Montblanc estrena la Mostra de Cervesa Artesana, en el marc del #Safrània365.


En els propers dies, a més, hi haurà moltes més activitats: si ja ha passat la Festa Jove de les Piles, aquest cap de setmana Sarral celebrarà la seva festa major —Sant Abdó i Sant Senén— amb l’orquestra Selvatana i la Montgrins; i el proper dissabte, el 3 d’agost, Belltall viurà una nova edició de la Festa de l’All, amb xerrades i contacontes. També el primer dissabte d’agost té lloc l’onzena edició del Mercat Vell de Conesa, que apropa a la població visitants i curiosos.


Pel que fa a l’àmbit literari, si pocs dies enrere els versos van tornar al jardí del Museu de la Vida Rural, amb el RUSC, el Festival de Poesia de l’Espluga de Francolí, que organitzen juntament amb Edicions Poncianes, també hi ha hagut novetats editorials que cal esmentar. Em refereixo a La Mariona i la capseta màgica, escrit pels montblanquins Laia Pastor i Jordi Pinyol —els pares de la protagonista— i il·lustrat per Joan Turu. Una història colpidora i de superació!


Aquestes són, només, algunes de les possibilitats per gaudir d’un superestiu, però n’hi ha molts més i de totes les temàtiques i horaris. Si mireu les agendes de cada municipi hi trobareu infinitat d’actes que us poden interessar: gastronomia, cinema, música, passejades, activitats infantils i familiars, cultura popular 
i tradicional...


Simplement és qüestió d’organitzar-se i valorar les diferents possibilitats. Què ens ve més de gust aquest cap de setmana? Ja sabeu què fareu demà?