Bèlgica

Bèlgica és aquest país del centre-nord d’Europa, entre França, Luxemburg, Alemanya i els Països Baixos, que compta amb dues comunitats territorials, lingüístiques i culturals ben diferenciades. Entre el nord flamenc i neerlandòfon i el sud való i francòfon. Brussel·les, tot i estar en territori flamenc, compta amb una major presència del francès. A Europa, aquesta capital d’un país mitjà va despuntar enormement en el moment en què s’hi va decidir instal·lar els organismes europeus, la Comissió, el Consell i el Parlament (aquests dos últims compartint seu amb Estrasburg). 

Brussel·les és una ciutat amb un temps més aviat grisenc i ennuvolat, un centre històric ubicat entorn a la Grand Place o Grote Markt, amb uns palaus arquitectònicament destacats, que va ser declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco. Als carrers de la vora s’hi poden degustar cassoletes de musclos acompanyats de patates xips, un dels menjars belgues que ha fet més fortuna. També les botigues de xocolates i bombons se succeeixen unes al costat de les altres al llarg dels carrers més concorreguts. Però llavors si agafem el metro, o enfilem pel carrer de Luxemburg o pel carrer Belliard, arribarem als gegantins edificis de les institucions europees. Banderes, grans vidrieres, diplomàtics, cossos consulars, tècnics, funcionaris, traductors i intèrprets, assessors, diputats, polítics, grups d’estudiants, turistes i visitants i un llarg etcètera de perfils que es concentren en aquesta zona. 

Recordo que el 2014 vam tenir uns mítings al Parlament europeu per presentar uns informes lingüístics, i després de la jornada vam anar a fer el cafè a la sala-cafeteria coneguda com la Mickey Mouse. Una sala oberta a la ciutat, amb les parets exteriors de vidre, que té les taules rodones i les cadires amb seient rodó i de colors, com si ens endinséssim temporalment en el món de Disney. Una estètica alegre que contrasta amb la sobrietat i funcionalitat grisenca i beix de la resta de l’edifici, amplíssim. 

A Bèlgica no només val la pena visitar-ne la capital, també diverses poblacions flamenques i valones criden l’atenció. Per exemple la històrica Bruges, a la banda flamenca, una perla imprescindible. La plaça Grote Markt on es troba el Museu d’Història de Bruges, en què s’explica la història de la ciutat d’una manera pedagògicament innovadora: a partir de determinats detalls s’estira el fil per arribar a parlar de més i més fets, i sempre amb l’element audiovisual com a fil conductor i combinant-ho amb narrativa. 

A Bruges hi ha canals navegables amb petites embarcacions, des d’on es pot admirar l’arquitectura de pedra d’un rogenc fosc, a cada riba hi veiem edificis històrics, amb les seves gàrgoles. El centre també compta amb carruatges amb els quals es pot gaudir d’una bonica passejada per la part més antiga. Caminar, navegar o fer una volta en carrossa per Bruges és una visita al passat. És aquí, per exemple, on trobem l’edifici de la Borsa, que dona nom als negocis borsaris futurs pel nom que tenia la casa, el propietari de la qual es deia Van den Beurze. Curiositats com aquestes es poden anar visitant una a una a través de les diverses rutes que es proposen al llarg del terme. Fins i tot n’hi ha una que va pels voltants de la població, per la zona més allunyada i tranquil·la dels molins. I si quan s’està caminant per allà comença a ploure lleument, una pluja d’aquestes fines però persistents, el paisatge no podria ser més característic, i es pot copsar una estampa de la vida de Bruges del passat i del present. 
 
Un altre lloc interessant per visitar a Bruges és la torre gòtica Belfort, un símbol de les llibertats ciutadanes. N’hi ha diverses per Flandes, i també formen part del patrimoni de la humanitat per la Unesco. Esperem que aquesta i les altres talaies de la zona allarguin la seva funció cap a la capital del país, on es troba part d’un govern exiliat, i que la funció històrica d’aquests edificis adquireixi forma real, que el país i les institucions europees siguin, finalment, garants de la llibertat, i també de la justícia.