Sabeu quines són les probabilitats que toqui la grossa de la loteria del 22 de desembre?

Tothom comprem un número (almenys) pensant “què traurem”. Després venen les decepcions i aquelles frases de “potser un altre dia...”, “serà l’any que ve”, “val més la salut que...!”. Tant és així que coneixíem una doneta que a la rifa de Nadal hi jugava, i, és cert!, almenys amb vint números diferents. Creiem que ho va fer durant vint anys i només “havia tret” en dues o tres ocasions i una quantitat del que ella en deia el “reintegro” (o sigui l’última xifra del número que ha tret el gros). Potser aquella doneta era una gafe.

 

El que passa és que som molts, els ‘gafes’ Es necessita molta sort perquè et toqui el gros en el sorteig del 22 de desembre. Segons alguns espavilats matemàtics, les possibilitats es redueixen a un 5%. En canvi, les probabilitats de no “treure” són la resta del percentatge.


Quant a la resta dels numerals, a la Loteria de Nadal no hi ha ni números macos, ni bonics, ni trucs esotèrics que valguin, perquè modernament qualsevol digital pot sortir, ja que són 100.000, les boles, de la mateixa mida, amb els cent mil números marcats que es posen dins del bombo. Els matemàtics desperts han calculat que en aquest cas les opcions són del 0,00001%, o sigui d’1 entre 100.000, les possibilitats. És clar, les decepcions han de ser, doncs, d’“un per a cada u, ergo no és d’estranyar que la majoria de participants es conformin almenys amb recuperar els diners invertits en el sorteig més important de l’anyada, i els que estiguin de molta sort, treure el “duro per pesseta”. En aquest cas, són d’un 9% les probabilitats que toqui el reintegrament, i d’un 5% els del “duro per pesseta”.


Resumint, a la Loteria de Nadal només són 13.334 beneficiats dels 85.000 que resulten premiats (menys del 16%), mentre que els 71.666 restants no obtenen res: quina pena!


Altra cosa és la del Nen, o la de per als virtuosos de la loteria. En aquella rifa diuen que les possibilitats de treure el premi màxim és del 7,82%, atenent que en el sorteig del 6 de gener es triplica la quantitat destinada a reintegraments, o sigui que 37.812 beneficiats ho seran entre els 100.000 de cada sèrie premiats (gairebé un 38%), mentre que els 62.188 nombres restants resulten fallits. Oidà!