L’Arxiu Tarradellas, del monestir de Poblet, recupera la senyera que embolcallava l’urna que guardava el cor del president Macià

Imatge de la senyera restaurada
Imatge de la senyera restaurada | Arxiu Montserrat Tarradelas i Macià
L’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, del monestir de Poblet, ha recuperat recentment una senyera amb molta història, es tracta de la bandera que va embolcallar l’urna que guardava el cor del president Francesc Macià entre els anys 1933 i 1979. Ara, després de les pertinents tasques de restauració per part del Museu Tèxtil de Terrassa i gràcies al suport econòmic de la Diputació de Barcelona, la senyera es troba exposada al primer pis de l’Arxiu de Poblet.

Història d’aquesta senyera
El 25 de desembre del 1933 quan va morir el president Francesc Macià, el seu cos es va embalsamar, al fer-se aquesta pràctica es treuen els òrgans vitals, amb la qual cosa el cor del president va ser guardat amb formol en una urna tot embolcallant-la amb una senyera, un símbol per tal de mantenir la flama catalana. Aquesta urna va ser guardada a la caixa forta de la Generalitat.

Al gener de 1939, quan la Guerra Civil ja es donava pràcticament per acabada, el president Lluís Companys va enviar al president Josep Tarradellas a recollir “el que tu ja saps” (referint-se a l’urna amb el cor del president Macià) i passar la frontera. De fet, va ser la seva senyora qui va passar la frontera amb l’urna. Aleshores, el president Tarradellas va guardar l’urna en un banc francès de la ciutat de Tours, concretament, a la Caixa de Crèdit Agrícola.

Va ser el 23 d’octubre del 1977 quant el president Tarradellas va tornar a Catalunya i va tornar amb el cor del president Macià.
Dos anys més tard, el 9 d’octubre del 1979 (46 anys després de la mort del president Francesc Macià), el cor es va lliurar a la seva família i va ser enterrat amb les restes del cos del president Macià en el seu panteó al Cementiri de Montjuïc de Barcelona.
Així, la senyera va embolcallar l’urna amb el cor del president Macià des del 1933 al 1979.