Un acte ben emotiu en record dels Brigadistes

Editorial

L’Espluga de Francolí va viure ahir, dijous, un emotiu acte de record d’un fet històric de què la localitat va ser testimoni; i és que es va commemorar el 80è aniversari de la retirada de les Brigades Internacionals de la Guerra Civil. El 25 d’octubre de 1938, a l’Espluga s’homenatjava i s’acomiadava dos mil brigadistes que van lluitar contra el feixisme i en defensa de la República espanyola i la democràcia, davant una Europa que estava a punt, també, d’esclatar en una gran guerra provocada per un feixisme, tant alemany com italià, en expansió, que volien acabar amb l’ordre establert després de la Primera Guerra Mundial i del qual, anys després, tindríem notícies per la seva política d’extermini sistemàtic.


L’Espluga de Francolí ha homenatjat, doncs, aquelles persones que, sent foranes, van venir a Catalunya i la Península a intentar deslliurar-la de l’amenaça del feixisme de Franco, que desgraciadament per a la història guanyaria la Guerra Civil pocs mesos més tard del comiat dels brigadistes.
Cal, doncs, no perdre la perspectiva històrica i la memòria, i menys encara en uns moments històrics en què Europa i el món en general té l’amenaça d’un nou feixisme que es diu populisme.