“És un regal per a la Mariona que segur que apreciarà quan sigui més gran”

Laia Pastor López i Jordi Pinyol Palau Autors del conte La Mariona i la capseta màgica

Actualitat

“És un regal per a la  Mariona que segur  que apreciarà quan  sigui més gran”
“És un regal per a la Mariona que segur que apreciarà quan sigui més gran”

La Mariona va néixer de forma prematura, i els seus primers mesos van ser molts durs, tant per a ella com per a la seva família. Ara, passats uns anys, els seus pares han volgut explicar aquella experiència viscuda en un conte titulat ‘La Mariona i la capseta màgica’.


El conte es basa en una experiència viscuda. Quan va néixer la Mariona, i com van ser el naixement i els primers mesos de vida?
La Mariona va néixer el 4 de setembre del 2012, a la 28a setmana de gestació. La seva prematuritat va ser a causa d’una complicació durant l’embaràs que s’anomena preeclàmpsia. Aquesta complicació provoca una hipertensió arterial a la mare que pot ocasionar danys als seus òrgans i en el pitjor dels casos la mort, i al nadó li provoca el CIR (creixement intrauterí retardat), és a dir, una mida i un pes més petits del que és normal a causa del mal funcionament de la placenta. Per això la Mariona va néixer mitjançant una cesària d’urgència i va pesar 770 g, que van baixant a 640 durant els primers dies de vida.


Els primers 15 dies van ser a vida o mort. Un cop superat aquest tram complicat tot era qüestió de maduresa dels seus òrgans i superar diverses proves mèdiques. Això va comportar que la Mariona estigués dos mesos dins d’una incubadora, i el tercer mes d’hospital fou per aconseguir que maduressin sobretot els pulmons i arribar al pes adequat per poder marxar a casa. En total van ser noranta dies d’ingrés hospitalari.


La maduració pulmonar va ser el més difícil, fins al punt que vam haver de marxar a casa amb bombona d’oxigen. Sort que amb la tranquil·litat de casa i el pas dels dies vam aconseguir poder treure-li l’oxigen.


Heu volgut compartir el que va ser un moment dur de la vostra vida. Per què amb un conte?
Per poder arribar a totes les franges d’edat, que els pares, tant si estan en aquest procés com si no, ho puguin compartir llegint-ho amb els seus fills. Per explicar històries que passen a diari amb tota la normalitat del món, i poder fer visible aquestes històries tan humanes. I perquè no deixa de ser un tema infantil i no hi ha contes que ho expliquin.


Expliqueu-nos què hi trobarem, doncs, en aquest conte. Hi trobareu la història real de la Mariona d’una forma senzilla i dolça.

A la part final del conte hi ha un escrit dirigit als adults, als pares, per explicar-ne el motiu real, i on hi ha una mica més de sentiments i emocions viscudes.


Creieu que és un tema de què es parla poc? Cal estar preparat?

Últimament se’n parla més, però tampoc gaire. Sis anys enrere ens vam trobar molt mancats d’informació i suport, a banda del dels professionals de l’hospital. En aquells moments no sabíem a què ens enfrontàvem, no sabíem ni tan sols què volia dir ser prematur, ni les seqüeles, res de res. Ni tan sols coneixíem cap experiència prèvia de ningú, i això ens va fer sentir molt sols davant d’un problema molt greu.


Més que preparat val la pena estar-ne informat, perquè li pot passar a tothom i en qualsevol moment de l’embaràs.


Quant de temps us hi heu estat fins a tenir el llibre a les mans?
Hem tardat un any, entre primers contactes, proves i maquetació. Amb qui heu dut a terme el projecte? Amb l’editorial La Musca de l’Espluga de Francolí i amb l’il·lustrador Joan Turu. En els dos casos els va semblar un projecte interessant, familiar i humà.


I quina va ser la sensació quan vau veure que el conte era una realitat?
Sobretot molta satisfacció i orgull d’haver tirat endavant un projecte tan nostre, tan íntim, però que a la vegada hem volgut obrir a tothom perquè mai més ningú se senti sol en moments així. També és cert que ens ha fet reviure de nou moltes emocions i molts records que ja teníem guardats en un calaix per poder passar pàgina i seguir endavant.


Què en diu del conte la protagonista, la Mariona?
A la Mariona li agrada, no n’és del tot conscient però està emocionada. És un regal per a ella que segur que apreciarà quan sigui més gran. Dissabte en vau fer un contacontes a Montblanc. Com va anar? Molt bé, molta gent de la Conca de Barberà amb molt d’interès per la història. Ens va servir per explicar a la gent el que hem fet tot i que encara no en teníem els exemplars.


En fareu alguna presentació més?
Sí, la presentació oficial serà el dissabte 13 d’abril a les 18 h a Sant Marçal, dins de la Setmana Cultural de la Setmana Santa de Montblanc, amb la presència de l’il·lustrador Joan Turu signant exemplars, una xocolatada i evidentment el contacontes dut a terme de manera totalment desinteressada per dues actrius caracteritzades d’infermeres del grup Fila Zero de Montblanc.