“És una proposta literària atrevida i original que no deixarà indiferent a ningú”

Xavi Nuez Sebastián Autor del llibre "Més de mil vides"

Actualitat

“És una proposta literària atrevida i original que no deixarà indiferent a ningú”
“És una proposta literària atrevida i original que no deixarà indiferent a ningú”

Després de sorprendre’ns musicalment, el montblanquí Xavi Nuez ens sorprèn ara amb la publicació del seu llibre ‘Més de mil vides’, 
un llibre sorprenent.


Fins al moment, et teníem associat a la música i aquell molt bon primer disc que fa un temps vas presentar. Com ha anat el fet de presentar ara un llibre?
Sempre m’ha agradat escriure. He escrit més de vuitanta lletres de cançons, poemes, diaris, notes de premsa; en els exàmens d’història a l’Institut Martí l’Humà redactava en ocasions més de vuit pàgines parlant sobre la monarquia absolutista i la república, etc. A més, sempre he volgut publicar un llibre. De fet, el Més de mil vides està escrit des de fa bastant de temps. Simplement, el publico ara perquè he trobat el moment adequat per fer-ho.


El títol, ‘Més de mil vides’, té a veure amb la vida polifacètica que has viscut fins ara, o a la varietat de les històries?
Té a veure amb la varietat de històries que conté. El Més de mil vides consta de vint-i-cinc relats curts que tracten diferents moments crucials en la vida de diferents persones, entre d’altres, l’esperada jubilació d’un treballador que ha passat la seva vida d’una manera molt monòtona; la pèrdua de la virginitat d’una noia amb un mossèn; l’atracament a una numismàtica d’un pare de família que s’ha quedat sense feina; l’eterna espera del presoner que no pot sortir mai del corredor de la mort per més que ho intenti cada nit a través del somni o la divergència entre la realitat i la ficció produïda quan un director de cine és assassinat per un dels seus personatges. Sense dubte, és una proposta literària atrevida i original que no deixarà indiferent a ningú.


Com és que has optat per diverses històries en lloc d’una única trama narrativa?
El motiu pel qual he optat per escriure diverses històries en lloc de fer una única trama narrativa és que volia escriure un llibre de lectura ràpida. Hi ha moltes persones que, com jo, els costa començar a llegir un llibre pel fet de tenir tres-centes pàgines i, tot i que li agradaria, no troba temps per fer-ho. Vivim en un món en què és difícil aturar-se i trobar espai per a nosaltres mateixos, així que vaig optar per escriure quelcom que es pogués llegir en qualsevol moment del dia en qualsevol lloc.


Ha estat llarg el procés d’elaboració? I què hi ha de tu en cadascuna de les diferents històries, moltes d’elles diguem que curioses?Per no parlar d’un procés d’il·lustracions, no?

El llibre el vaig escriure durant l’etapa en què treballava al Departament de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Conca de Barberà com a educador ambiental, és a dir, l’any 2011. Una vegada el vaig escriure me’n vaig despreocupar i el vaig deixar a l’ordinador fins que uns anys més tard, quan vaig acabar d’estudiar dret, vaig decidir publicar-lo. Aleshores, se’m va passar pel cap il·lustrar-lo, procés que va durar dos anys, ja que s’havien de fer vint-i-cinc il·lustracions (una per a cada relat). En un moment donat, una editorial me’l va voler publicar, però no vaig voler vendre’m d’aquella manera, ja que només em quedava amb el 5% del valor del llibre (i es veu que era el normal). Després vaig decidir que m’autopublicaria, com sempre he fet amb la música fins ara. Així doncs, vaig decidir contactar amb una maquetista i publicar-lo en català i en castellà. La plataforma que vaig escollir va ser Amazon. Així que si en voleu una còpia només cal que entreu a www.amazon.es i busqueu el meu llibre.


També tens un nou disc en procés final d’elaboració, no és així?
Sí, estic en plena gravació del meu tercer àlbum en solitari. Aquest contindrà deu cançons: sis en castellà, tres en català i una en un idioma inventat. De moment n’he gravat vuit i la cosa va endavant.


Hi ha previst algun acte de presentació del llibre?
No, no hi ha cap acte de presentació formal. La veritat és que passo bastant d’aquestes coses. Vivim en una societat en la qual l’oferta és molt alta i es presenten centenars de llibres cada dia. Des del meu punt de vista, fer un acte de presentació en un espai públic quan no hi havia internet era del tot lògic, però avui en dia no ho és tant, i de la mateixa manera que faig amb la música, penso que és millor presentar-la a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació amb els quals tinc contacte. A la gent li costa aixecar-se del sofà per anar a la presentació d’un llibre... M’explico? 


Finalment, després d’aquest llibre, la faceta literària de Xavi Nuez tindrà continuïtat amb obres futures?
Tinc ja una segona obra escrita de més de cinc-centes pàgines. No sé quan la publicaré, però m’agradaria fer-ho algun dia. De moment, em centraré en la publicació del meu proper disc.