“Tenim la percepció que millorem i que gaudim molt a l’escenari”

Grup d’havaneres Habana Vieja Parlem amb Pere, Gerard i Jordi

Montblanc

“Tenim la percepció que millorem i que gaudim molt a l’escenari”
“Tenim la percepció que millorem i que gaudim molt a l’escenari”

El conegut grup d’havaneres de Montblanc i la Conca de Barberà ha presentat un llibre, i en aquesta entrevista ens en parlen, així com del grup i l’havanera en general.


Fa ben pocs dies vau presentar el vostre llibre ‘Havaneres a peu de muralla’. Què ha representat el poder fer realitat aquest llibre?
Pere: Quan vàrem decidir fer el programa Habana Vieja. Havaneres a peu de muralla, a Ràdio Montblanc, la intenció no era una altra que difondre el món de l’havanera a Montblanc i la Conca de Barberà. Més tard vàrem pensar que recollir tota la feina feta setmana rere setmana i passar-la a suport paper seria una molt bona manera de celebrar el nostre cinquè aniversari com a grup.


Han estat el tracte rebut d’en Pepe Ardila, director de Ràdio Montblanc primer, la implicació de l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, des d’un principi en el projecte i la professionalitat de Cossetània Edicions, els que han permès fer realitat aquest llibre.


Aquest llibre ens remet al programa de Ràdio Montblanc del mateix nom; quin record en guardeu i què va significar per a l’havanera i vosaltres aquell programa?
Gerard: El record del nostre pas per l’emissora és molt agradable. Vàrem disposar de tots els mitjans tècnics i materials necessaris per poder treballar amb comoditat.


Tenim la sensació d’haver après molt, ja que la confecció dels guions i les curiositats suposava haver de consultar diverses fonts, i el fet de voler cercar la música adient per il·lustrar el que dèiem ens ha permès conèixer versions no habituals, que amplien la visió de com es poden interpretar les havaneres.


Compliu cinc anys de vida; quin balanç en podeu fer, com a grup?
Jordi: El balanç és plenament satisfactori. Tenir al costat el Gerard com a director i amic ens ha permès créixer, entendre més la música i afrontar amb garanties les nostres actuacions, que s’apropen a la vuitantena.


Cal remarcar la nostra participació a El Encuentro Conocer la Habanera l’any 2017 a la ciutat de l’Havana, on vàrem cantar a llocs emblemàtics de la ciutat, com la Universitat, el Museu de la Revolució i el Casal Català de l’Havana, entre d’altres.


Com veieu l’estat de salut del grup i de l’havanera en general?
Pere: L’estat de salut del grup el resumim dient que tenim les mateixes il·lusions i ganes que al principi, i la percepció que millorem i que gaudim molt a l’escenari.


La salut de l’havanera potser no és tan fàcil de diagnosticar, i sense ser dolenta creiem que li caldria, per dir-ho també en termes mèdics, un tractament per garantir plenament la seva salut en el futur. Continuar la producció d’havaneres en català d’una manera ferma, innovar amb prudència però amb constància i promocionar l’havanera entre el més joves serien, al nostre modest entendre, bons medicaments.


Quin és per a vosaltres el secret de l’atractiu de l’havanera i que tant passa de generació en generació?
Gerard: L’havanera de fet no és un gènere molt complicat. Malgrat que en els seus inicis estava pensada per ser ballada, i considerada “música culta”, va a passar a ser nostàlgica, i com dèiem a l’indicatiu del nostre programa de ràdio, darrere sempre té una història. Potser és això, la facilitat que té l’havanera de transportar-nos a temps passats, sempre més feliços i associats moltes vegades a l’amor, l’estiu, la platja i el cremat.


També influeix que dintre del món de l’havanera acostumem a incloure també cançons de taverna, marxes, valsets mariners, etc.


Finalment, teniu algun projecte en cartera?
Jordi: Els nostres projectes més immediats són continuar amb les presentacions del llibre que ens marqui l’editorial, entre les quals es troba la presentació al Casal Català de l’Havana, al novembre, dins del marc del Festival de Habaneras de l’Havana.


A part de la temporada d’estiu, estem treballant en el nostre segon treball discogràfic. I un cop acabada la temporada, intentarem posar en marxa un projecte de difusió de l’havanera entre els més joves, amb material didàctic, presència a les escoles i la ràdio i un festival comarcal.