“L’agost del 2021 els Amics dels Gegants viatjarem fins a Sud-amèrica”

Ivan Besora Roig President Amics dels Gegants de Montblanc

Actualitat

“L’agost del 2021 els Amics dels Gegants viatjarem fins  a Sud-amèrica”
“L’agost del 2021 els Amics dels Gegants viatjarem fins a Sud-amèrica”

Amb l’arribada de les festes de Sant Maties, arriba també la celebració dels 25 anys  dels Amics dels Gegants de  Montblanc, i el seu president ens en parla.


Arriben les festes de Sant Maties, i amb elles, la celebració del quart de segle de vida. Com afronteu aquest moment?
La veritat és que som a les portes d’un gran aniversari, amb la il·lusió dipositada de tota la colla, en un moment prou bo per a l’entitat i que és fruit del tarannà i les bones relacions del dia a dia dels seus components.


Què destacaria de la celebració que viureu d’aquestes festes?
Bé, serà un gran cap de setmana amb molts amics d’arreu de Catalunya, però també arribats de les illes Balears, de la Comunitat Valenciana, de l’Aragó i de la Catalunya Nord. Un cap de setmana rodó, farcit d’actes que tindran dos moments ben especials: dissabte a la tarda, quan tindrà lloc la presentació de la restauració i nous vestits dels gegants Els Veguers de Montblanc, fruit del treball realitzat pel Taller Avall de Reus, i amb complements de noves joies dissenyades pel prestigiós joier tarragoní Joan Serramià. I l’altre, diumenge, l’acte central de la trobada de gegants i bestiari a la plaça Major amb vint-i-cinc colles convidades.


Com s’aconsegueix fer 25 anys, haver aconseguit recórrer tot el país i també haver aconseguit sortides arreu d’Europa?
Aquesta suma de 25 anys no seria possible sense la predisposició de la gent que forma l’entitat, que són l’ànima de la colla. Són molts reptes que hem fet possibles: 25 trobades de gegants actualment per les festes de Sant Maties; vàrem impulsar amb altres companys de la comarca la Trobada Comarcal de Gegants de la Conca de Barberà, i en vam ser els amfitrions els anys 1997 i 2012; el repte més destacat arribava l’any 2006, quan aconseguíem el nomenament de Montblanc com a Ciutat Gegantera de Catalunya, que va reunir un total de 229 colles; i finalment, l’any 2008 l’estrena dels gegants propis de l’entitat, els Veguers de Montblanc, aquests personatges solemnes del passat històric de la vila. Han estat més de 600 actuacions per arreu de Catalunya, però també un dels objectius de l’entitat ha estat la projecció internacional del fet geganter i de Montblanc, amb actuacions a diferents comunitats de l’Estat espanyol, França, Portugal, illes Açores, Itàlia, el Regne Unit, Alemanya, Holanda, Suècia, Polònia, Estònia, Romania o Txèquia.


Quanta gent forma avui en dia els Amics dels Gegants, i la seva junta directiva?
L’entitat la componen uns 50 montblanquins, estructurats en les dues seccions de l’entitat, la Colla Gegantera i les Mulasses, sota la coordinació de la junta directiva, integrada per 9 persones.


Quines anècdotes recorda com a màxim responsable de la colla gegantera?
Moltes, la veritat que 25 anys han donat per a molta activitat. El fet d’actuar més enllà de les nostres fronteres ja és un motiu especial quan veus com admiren com ballen els gegants i el bestiari. I sobretot els centenars de fotografies que fan cap als gegants vagin on vagin.


Algun moment negatiu o cosa que no s’hagi pogut tirar endavant?
La veritat és que tot el que ens hem proposat durant aquest 25 anys s’ha tirat sempre endavant, com he dit abans la predisposició i les ganes dipositades sempre de la colla n’han estat el factor principal.


Algun projecte de cara al futur més proper?
Avui obrim aquest any del 25è aniversari, i sens dubte un moment que serà extraordinari serà la cloenda, quan rebrem a casa nostra una colla del continent sud-americà amb qui iniciarem un agermanament, el més internacional. L’any 2020 per les festes de Sant Maties arribaran a Montblanc, i serà l’agost del 2021 quan els Amics dels Gegants viatjarem fins a Sud-amèrica per portar-hi la tradició gegantera de Catalunya i sobretot la projecció de la nostra Vila.