“Creiem que Toquem Fusta té un potencial molt fort i que si seguim així serem imparables”

Toquem Fusta Grup de rock-pop català del Camp de Tarragona

Comarques

“Creiem que Toquem Fusta té un potencial molt fort i que si seguim així serem imparables”
“Creiem que Toquem Fusta té un potencial molt fort i que si seguim així serem imparables”

Amb fortes arrels a Vilaverd, Toquem Fusta arriba trepitjant fort amb el seu nou disc, “Imparables” i Jordi Oliver i el grup en conjunt, ens en parlen en aquesta entrevista


Heu acabat de gravar el vostre segon disc, “Imparables”. Què representa aquest disc després del vostre retorn com a formació el 2016?
“Imparables” és un disc amb molta canya i força. Representa aquest grapat d’anys que portem tocant plegats. Hem de pensar que grups que portin 15 anys junts n’hi ha molt pocs, així que no és casualitat que seguim junts. Per a nosaltres és una satisfacció personal poder seguir tocant plegats i encomanar el nostre bon rotllo a la gent.


 Creiem que Toquem Fusta té un potencial molt fort i que si seguim així serem imparables. També hem volgut posar aquest nom pensant en el nostre poble català i per tota la gent que segueix lluitant per aconseguir ser un país lliure. Hem demostrat a tothom el que som i el que volem, i una cosa està més que clara, junts serem IMPARABLES! 


Què va propiciar llavors, el 2012, que féssiu una parada indefinida? Ha canviat molt, aquell grup anomenat Toquem Fusta respecte al Toquem Fusta del 2019?
Sí, després de 5 anys de silenci ens va servir per agafar aire i reprendre nous camins professionals. Per exemple, el Xavi Figueras va anar a viure a la Xina durant uns tres anys. Jo també vaig marxar a Anglaterra quatre anys i vaig aprofitar per combinar l’experiència professional i la meva passió amb la bateria tocant amb amics d’allà. 


Aquest nou disc es pot veure amb cançons fresques i amb el toc de rock-pop que ens defineix com a grup. Nosaltres seguim fent el tipus de rock que ens agrada i creiem que es nota a l’escoltar el disc. “Imparables” és un disc per gaudir-lo.


Quina és la vostra vinculació amb la Conca de Barberà i la localitat de Vilaverd en particular?
Doncs Vilaverd és el poble on vam créixer com a grup. Vam començar assajar en els nostres inicis a les golfes de casa meva. La cançó ‘Com si fos primer dia’ la dediquem a Vilaverd, recordant el nostre començament i totes les festes i bons moments que hem passat junts.


Com a grup guardem un vincle molt important amb el poble i la seva gent. Cal dir que uns dels primers seguidors del grup van ser la colla d’amics del poble, que sempre ens han donat suport i fins el dia d’avui han continuat venint als concerts.


L’any 2009 vam rodar el nostre primer videoclip a Vilaverd, on es pot veure el safareig, la plaça de l’Església i diferents racons de Vilaverd.


En el nou disc, heu comptat amb col·laboracions de pes, n’esteu satisfets d’aquesta confiança dipositada per gent com Guillem de Buhos i els altres?
I tant! Per a nosaltres és un regal que gent de l’altura com el Guillem de Buhos canti una cançó amb nosaltres, posant veu a ‘Com un ocell’ o que el Pemi Rovirosa de Lax’n’Busto posi la seva guitarra a ‘No cal que digui el teu nom’. També podem trobar l’acordió de la Clara Colom de Roba Estesa a ‘On eres tu’.


Estem molt agraïts a tots ells de la seva professionalitat i bon rotllo durant els dies de gravació.


Vam tenir el luxe també que en el primer disc “Ara és l’hora” vam poder comptar amb la col·laboració d’en Joan Reig d’Els Pets posant veu a ‘La noia de l’altre cantó del bus’. La veritat és que estem molt contents.


Com és el dia a dia de la banda, quan us trobeu per assatjar i com ha anat el procés creatiu i de grabació del disc?
En aquest disc hem tingut una mica de tot. Hi ha cançons que les hem anat cuinant a foc lent i n’hi ha d’altres que fins i tot les vam acabar a l’estudi. 


En aquest disc es pot veure una evolució de grup important. En el primer podem trobar un estil més variat en les cançons i “Imparables” és un disc molt més homogeni. 


Vam començar a treballar a finals del 2017 i no va ser fins cap a finals del 2018 que vam entrar a l’estudi. El vam gravar amb el Ramon Berlanga. Ell ens ha fet de productor musical i ens ha sigut molt fàcil treballar amb ell, de fet el primer disc el vam gravar al seu estudi Oxigen Studis.


“Imparables” el vam llençar al mercat a l’abril del 2019 i el vam estrenar al Submarino de Reus. Va ser un concert molt esperat per a nosaltres i ens vam retrobar amb moltíssims vells amics i seguidors del grup.


Quan us podrem seguir en directe a la Conca o al Camp de Tarragona properament?
Tenim moltes ganes de tocar i defensar el disc en directe i de moment estem acabant de tancar diferents concerts per el territori català. Allà on vulguin Toquem Fusta, nosaltres hi serem!


El pròxim concert programat és el 10 de setembre al Festour de Cambrils. Serà un plaer compartir escenari amb els companys de Buhos i Roba Estesa quan, justament aquests dos, han col·laborat amb nosaltres en aquest disc.


Com veieu el panorama de la música en català en general? Algun projecte en ment?
Sincerament crec que estem en un moment molt dolç musicalment. Catalunya viu una nova florida de nous grups molt bèsties i amb un coneixement musical molt bo. 


Crec que avui en dia qualsevol persona pot trobar el seu estil de música cantada en català. Tenim des de rock, ska, indie, soul o reagge en català. Hem d’agrair a la Nova Cançó i a la generació de grups de rock dels 90 haver fet créixer l’interès de la gent per seguir tocant i escoltar música cantada en el nostre idioma.


Nosaltres, per exemple, som un grup que vam créixer amb Els Pets, Sau, Sopa, i de petits al cotxe el pare posava Quico Pi de la Serra, Ovidi i altres cantautors del país. 


Toquem Fusta som un grup de rock-pop que de ben segur que hi haurà gent que pot identificar la nostra música amb algun grup dels 90. Nosaltres gaudim molt de la música que fem i volem transmetre el nostre bon rotllo i canya a tota la gent possible.