“Separats no hem sigut capaços de fer passos importants…”

Jordi Saumell Coordinador de l’ANC Conca de Barberà

Actualitat

“Separats no hem sigut  capaços de fer passos  importants…”
“Separats no hem sigut capaços de fer passos importants…”

Jordi Saumell és el coordinador d’una ANC Conca de Barberà que ha viscut un important procés de reorganització i que actualment treballa en dues importants campanyes.


Fa ben poques dates es va reestructurar l’ANC Conca de Barberà, amb una unificació després de suprimir les seccions locals. Com va ser que es dugués a terme aquest procés?
Amb el Secretariat Nacional vam veure que hi havia una duplicitat de funcions entre la territorial comarcal i les locals. Vam parlar molt sobre si la solució passava per suprimir la territorial comarcal o la local i vam creure que la millor opció era actuar com una única territorial comarcal.


Som una comarca petita, però molt compromesa, amb un fort sentit de pertinença a la comarca i amb una realitat territorial que fa que sigui més pràctic actuar de forma comarcal que local. Al cap i a la fi, ja fa força anys que treballem d’aquesta manera! Hem estat a tots els 11-S, hem anat a Brussel·les, a Madrid, a Estrasburg... Amb la unió i esforç de totes i tots hem aconseguit fer-ho!


Quins són els seus reptes al capdavant de l’ANC Conca de Barberà?
El nostre repte és seguir avançant per aconseguir la República catalana que vam votar l’1 d’octubre. Vam néixer per aconseguir la independència i seguirem fins que la fem efectiva! No ens podem permetre rendir-nos. Per això, des de la nostra comarca, impulsem campanyes i treballem incansablement per aconseguir el nostre objectiu. “És l’esforç constant i decidit el que trenca tota resistència i acaba amb tots els obstacles” (Claude M. Bristol).


Quanta gent conforma l’entitat a la comarca, i com s’organitza?
En aquest moment a la Conca de Barberà (sense comptar la gent que viu a la Baixa Segarra, que tenen una territorial pròpia) hi ha 145 socis. Ens dividim la feina per grups de treball i anem teixint una gran xarxa per tota la comarca. El passat mes de juliol vam renovar la junta i ara el coordinador és Jordi Saumell, la secretària Maria Vendrell i la tresorera, Gemma Bonet. Un cop al mes ens trobem diverses persones de diferents pobles de la comarca per parlar de les campanyes, els actes i les propostes que farem a més de les notícies que arriben des de Regió 4 i del Secretariat Nacional. A partir d’aquí, s’amplia la xarxa fins a arribar a cada poble de la comarca. Alhora, fem assemblees obertes a les quals pot assistir tothom.


Tenen dues potents campanyes en l’actualitat. Ens les pot comentar?
Estem treballant alhora en diverses campanyes amb l’objectiu de seguir ampliant el nombre de persones que creuen que la República catalana és l’única eina que ens permetrà respondre a les necessitats que té la ciutadania al mateix temps que intentem emprendre accions en la direcció de fer efectiva aquesta república. 


Les dues campanyes més importants que tenim a la vista són l’11 de Setembre i la campanya “Consum estratègic”.
La campanya “Consum estratègic” és la campanya on actualment posem més esforços. Moltes vegades ens pregunten: “I jo, a part d’anar a votar i a les manifestacions, què puc fer?”. Són els petits grans de sorra que cadascú de nosaltres pot aportar i que poden esdevenir grans muntanyes! El que pretenem amb aquesta campanya és apoderar la societat civil en la presa de decisions de consum quotidià en una estratègia de lluita no-violenta que consisteix en la no cooperació amb les empreses que exerceixen pressió contra les decisions democràtiques de la societat catalana. Nosaltres, com a consumidors, tenim el poder d’influir en l’economia consumint aquells productes d’empreses amb qui compartim valors. D’aquesta manera podem influir en el món en què vivim i ens immunitzem contra el discurs de la por. Aquest és un dels aprenentatges que hem tret de l’octubre del 2017.


L’altra campanya que tenim és la del proper 11 de setembre. Aquest any afrontem una de les Diades més complicades degut al desànim que hi ha en l’independentisme per la mala gestió que s’ha fet des dels partits del postelectoralisme. Però és tot just per això que aquest 11 de setembre cal sortir al carrer a exigir alls partits que parlin i acordin una unitat estratègica. Només quan hem anat junts hem aconseguit grans èxits, i el moment històric que vivim exigeix que ens posem d’acord per tornar-ho a fer possible.


Com veu la posició actual d’algun sector de l’independentisme que renuncia a la unilateralitat?
Creiem que el debat sobre quina és la millor estratègia per assolir la independència cal tenir-lo, però el que ens preocupa és que no hi ha una estratègia unitària com la que hi va haver l’1 d’octubre. Només quan hem anat junts i hem tingut un objectiu clar, hem avançat... I, ara per ara, no hi ha aquesta unitat estratègica a l’esfera política. Dins de la nostra organització hi ha diferents maneres de pensament i treballem colze amb colze sense importar-nos què vota qui tenim al nostre costat... I això és el que demanem, que deixin de banda les discrepàncies de partits i teixeixin complicitats de país! I aquesta és la reflexió que traslladem a tots els dirigents polítics sempre que en tenim oportunitat. Junts, colze a colze, vam fer possible l’1 d’octubre. Separats no hem sigut capaços de fer passos importants.


Corre perill de no ser tan unitari, aquest 11 de Setembre?
Massa sovint caiem en l’error de pensar en la Diada per la vessant dels polítics. La Diada és de la gent! I, per sort, i malgrat els desànims, la gent del carrer està més unida que mai! La gent no es pregunta qui vota què. I d’això va la Diada d’enguany, de reclamar als polítics una unitat estratègica que permeti fer efectiva la República que vam votar l’1 d’octubre! Aquest moviment va començar al carrer, i com bé diu la frase, “El poble mana i el govern obeeix!”.


Recordeu quan la presidenta Forcadell va dir allò de “President, posi les urnes!”? I junts vam fer el 9-N! I junts vam fer i guanyar les plebiscitàries del 27 de setembre! I junts vam tirar endavant l’1 d’octubre! L’1 d’octubre és incomprensible sense el treball i esforç de tots, absolutament tots, els partits, entitats i persones que hi vam participar! Anònimament i sense personalismes.


I com va dir Jordi Cuixart, ara ho tornarem a fer. Ho hem de tornar a fer! Però només ho podem tornar a fer si aconseguim anar junts. I això és el que fem cada 11 de setembre, persistir i defensar el que vam votar l’1 d’octubre. Finalment, com creu que ha de respondre el país a les properes sentències? Seran sentències dures. Volen que serveixin com a escarment per castigar tot un poble. I nosaltres no podem permetre que es normalitzi un dia més de presó per posar unes urnes i complir un programa electoral.


Però, com ja hem dit abans, la resposta passa primer per acordar una unitat estratègica que permeti en primer lloc estar preparats i donar una resposta pacífica però contundent i persistent per a quan arribin les sentències, i en segon lloc prendre un altre cop la iniciativa i tornar-ho a fer aprenent dels errors que vam cometre. Tornar-ho a fer les vegades que sigui necessari.