“El consell rector de Coperal segueix apostant pel creixement sostenible”

Antonieta Gual Gassó Directora general de Coperal

Santa Coloma de Queralt

“El consell rector de  Coperal segueix apostant  pel creixement sostenible”
“El consell rector de Coperal segueix apostant pel creixement sostenible”

Coperal és una empresa Cooperativa situada a Santa Coloma de Queralt dedicada a la producció agrícola i ramadera dels socis. El seu àmbit d’influència és la Conca de Barberà i comarques limítrofes. Té més de 1.000 socis actius i actualment ocupa 35 persones. En parlem amb la seva directora general, així com també sobre el pa de Mestral.


El 8 d’agost fèieu la collita del camp de proves per a l’estudi de les varietats adequades per a la farina de blat per a la fabricació del pa de Mestral. Ens podríeu explicar què és aquest pa?
Fa més de quatre anys es va iniciar aquest projecte de produir uns blats amb unes certes característiques específiques per elaborar una farina de qualitat, i produir el pa “de Mestral”. El projecte va néixer conjuntament entre Coperal, el gremi de forners de Tarragona, el Departament d’Agricultura de la Generalitat i la farinera Sunyer.


L’objectiu d’aquest projecte és poder donar un valor afegir al blat dels nostres socis i pagesos de Santa Coloma de Queralt i rodalies.


El pa de Mestral és el nom que van donar els forners de Tarragona al seu pa elaborat amb la farina feta a partir dels blats subministrats per Coperal, que té una característica diferencial de producte de proximitat i de qualitat que dona a aquest pa un valor afegit.


Com va néixer el camp de proves, i quines feines específiques s’hi duen a terme?
El camp de proves és un camp propietat de la Cooperativa. És una eina per poder estudiar varietats de blats i de blats millorants, necessàries per poder obtenir una farina de qualitat, i que a més l’apreciïn els forners, en aquest cas els forners de Tarragona, i es pugui donar una empenta a un nou pa, el pa de Mestral, com a producte de proximitat.


A més, en aquest camp de proves s’estan duent a terme tècniques de fertilització conjuntament amb al Departament d’Agricultura, per poder establir un model de fertilització amb la màxima precisió alhora de ser més sostenible amb el medi ambient i que propiciï poder obtenir un blat de qualitat.


A més del camp de proves de Santa Coloma, s’han fet també proves en un camp d’un soci a Barberà, per poder obtenir dades sobre qualitats dels blats i mètodes de fertilització adequats.


Quines varietats de blat s’han provat fins al moment? 
En aquest camp de proves, aquest any s’han fet dues varietats de blat per a farina, la berdun i l’alhambra, i dues varietats de blats millorants, el sèpia i el blau. Al llarg dels darrers anys s’han fet moltes proves amb diferents blats, i se n’han descartat alguns perquè no arribaven als requisits mínims demanats pel gremi de forners per poder elaborar el pa de Mestral. 


Més genèricament, per als qui no us coneguin, què fa actualment Coperal i quin pes té a Santa Coloma i la Conca en general?
Coperal és una empresa cooperativa situada a Santa Coloma de Queralt, dedicada a la producció agrícola i ramadera dels nostres socis. El seu àmbit d’ influència és la Conca de Barberà i comarques limítrofes. Té més de 1.000 socis actius , i actualment ocupa 35 persones. L’any passat el volum de facturació va ser de 33 milions d’euros, amb uns beneficis de 410.000 euros.


 Coperal està plenament integrada a la Conca de Barberà i l’Alt Camp, on disposa de dos centres, a Sarral i al Pla de Santa Maria, per donar un servei més proper als seus socis.


L’activitat principal de Coperal és la fabricació de pinsos per a l’alimentació animal, però també destaca en el servei a l’agricultor, ja que proporciona adob, llavors i fitosanitaris per als cultius de cereals, vinya, ametller i olivera. A Santa Coloma, a més, disposa de dues benzineres obertes al públic.


Com ho veieu, que la gent miri més el preu i vagi cap a un pa industrialitzat?
Creiem que cada vegada hem de ser més conscients que els productes de proximitat tenen un valor afegit important, tant des del punt de vista de territori com de la qualitat. Arribar a poder trobar en qualsevol forn de la nostra província un pa elaborat amb la farina del blat dels nostres socis té un valor important.


Va notar molt Coperal la passada crisi econòmica, i quins reptes de futur té?
Coperal està situada a Santa Coloma de Queralt, poble on no hi havia atur i molta feina amb empreses de construcció molt importats, no solament per a la gent del poble sinó per a molta gent de comarques veïnes que venien a treballar a Santa Coloma, i la crisi va fer molts estralls. Coperal, una empresa del sector primari, la idiosincràsia de la qual és la moderació i el creixement basat en el treball i l’esforç, va evolucionar durant la crisi sense perdre el seu esperit i mantenint l’ocupació i la manera de fer. 


Sobre els reptes de futur, el consell rector de Coperal segueix apostant pel creixement sostenible, adaptant la cooperativa als nous temps i a les noves tecnologies.

 


En aquests darrers exercicis, com a exemples més rellevants, s’ha implantat la banca electrònica a la secció de crèdit, s’ha obert una nova benzinera a Santa Coloma i s’està iniciant el procés de trasllat de les instal·lacions de dins el poble del Pla de Santa Maria cap al polígon del Pla. Confiem i esperem que el projecte del pa de Mestral agafi l’embranzida necessària per poder dir, en poc temps, que Coperal i els seus socis subministren el blat per fer la farina amb què es fa el millor pa dels forners de Tarragona, el pa de Mestral.