“A la gestora, formada per gent de diferents poblacions de la Conca i la Baixa Segarra, ara som onze persones”

Núria Griso i Laia Torres Garrell Al capdavant de la gestora d’Òmnium Conca de Barberà

Comarques

“A la gestora, formada per gent de diferents poblacions de la Conca i la Baixa Segarra, ara som onze persones”
“A la gestora, formada per gent de diferents poblacions de la Conca i la Baixa Segarra, ara som onze persones”

Com va sorgir la idea de crear una seu territorial d’Òmnium a la nostra comarca?
Bé, tot ve perquè un soci, el Josep M. Sans Travé, de Solivella, es va presentar un dia a la seu nacional interessat per quants socis hi havia a la comarca i tal. Li van dir que hi n’havia uns 400 i va quedar parat, ja que no es pensava que n’hi hagués tants, i és clar, llavors va veure que era estrany que amb tants socis no hi hagués ja un grup que estigués treballant a la comarca. Llavors, de la llista de socis, va prendre el nom de les persones que coneixia, s’hi va posar en contacte i va organitzar una primera reunió al novembre de l’any passat, i bé, a partir d’aquí la cosa va transcendir, vam fer reunions posteriors a diferents localitats de la comarca i d’aquí ja va sorgir el que avui dia és la gestora. Ara cal dir que ja som uns 600 socis.


Quanta gent compon la gestora?
A la gestora, formada per persones de diferents poblacions de la Conca i la Baixa Segarra, ara som onze persones. Com és que heu volgut diferenciar entre Conca de Barberà i Baixa Segarra? Bé, la seu territorial és Òmnium Cultural Conca de Barberà; ara bé, el que sí que fem quan parlem, fem cartells, comunicacions, etcètera és recollir-hi el tema de la Baixa Segarra, ja que al final és un territori diferenciat que volem tenir en compte en les nostres accions i que tingui la seva especificitat. És a dir, hi ha una única seu territorial.


Quins objectius us heu marcat com a gestora i quins passos arribaran a partir d’ara?
En tenim molts, d’objectius, però són a llarg termini. La gestora ha de funcionar durant un temps indeterminat, fins que es convoqui, quan sigui, una assemblea i en surti una junta. I bé, durant aquest temps es tracta de fer el que faríem si ja fóssim una seu constituïda com a tal. Així, se seguiran les campanyes que s’organitzin a escala nacional, però també hem dissenyat un pla de treball amb activitats i actes més centrats en la comarca, llengua, cultura, país, cohesió social i educació, i sobre això anirem treballant, ja que és la base d’Òmnium.


Com veieu des de la Conca de Barberà la situació del país?
Bé, estem en un moment, ara mateix, d’expectativa, i bàsicament de reacció a la sentència, que caldrà que sigui ferma, determinada i contundent perquè es preveu que serà condemnatòria.


Fins ara, potser teníeu el punt de referència a Òmnium Alt Camp?
El socis només reben notificacions de les seus territorials si en formen part directament, per tant, els socis de la Conca no rebien els actes que feia Òmnium Alt Camp, Baix Camp o Tarragonès, que són els que tenim més a prop; però des que tenim gestora a la comarca, sí que ja gaudim de comunicació directa amb aquestes tres seus territorials, que ens han acollit molt bé.


I sobre la seu de l’entitat?
Bé, com que de gestora només n’hi haurà una que agruparà Òmnium Conca de Barberà i Baixa Segarra, també hi haurà una única seu, però encara no està definida. Amb tot, com que la voluntat és teixir xarxa arreu la comarca, el que sí que fem és reunir-nos de forma itinerant als pobles dels qui tenim representants a la gestora. Però bé, quan toqui, és clar que necessitarem una seu.


No hi ha, doncs, un temps marcat per constituir una junta?
No. El que hem de fer és anar treballant fins que veiem que la cosa està prou madura. En general, cal dir que acostumen a ser processos bastant lents; passaran mesos, no sabem quants, però quan arribi el moment propici és clar que es convocarà l’assemblea constituent i seran els socis els qui votin la directiva de la seu territorial de la Conca.


Quan començareu a elaborar un calendari d’activitats?
En el pla de treball ja tenim més o menys dissenyada alguna idea per dur a terme; el que passa és que encara no hem fet res públic perquè ara estem centrats en la presentació a Santa Coloma i després en la reacció a la sentència. Un cop passi tot això, ja tirarem quelcom endavant, lligat als lemes de l’entitat.


Quina rebuda heu tingut entre gent i polítics de la comarca?
Bàsicament hem percebut que l’Òmnium Conca de Barberà era quelcom que s’esperava, que feia pensar el perquè encara no existia i bé, molta gent i inclús alguns alcaldes ens han felicitat i donat el seu suport.