“L’Ajuntament de Montblanc assegura la instal·lació de les urnes”

Josep Andreu Alcalde de Montblanc

L'alcalde de Montblanc ens comenta com està l’actualitat del municipi, del consistori, i com veu les decisives i properes dates en què el país viurà el referèndum d’autodeterminació.


Com valora la legislatura ara que som a la meitat?
Aquests dos anys a Montblanc han esdevingut la sortida de la crisi. Una crisi que ha estat llarga i, en certs sectors, devastadora, com pot ser en la construcció. Hem tingut sort que el teixit industrial ens ha aguantat durant aquests anys de crisi. A partir d’aquest any, especialment amb les ampliacions de les empreses Simo i Mahle i d’altres que tenim pendents, crec que hem donat el gir a la crisi, i en aquests moments, tal com ens confirmen les xifres d’atur a Montblanc i a la Conca de Barberà, es nota que ja hem deixat enrere la crisi i ja hi comencen a haver símptomes que es reactivarà el tema de la construcció, donat que hi ha hagut un augment dels llocs de treball i els pisos han experimentat, especialment els de lloguer, una escassedat i un encariment.

De què se sent més satisfet del que s’ha fet fins al moment?
Hi ha certs tòpics. Poden dir que només estem per la muralla i, en aquests dos anys de legislatura, no hem fet res materialment de la muralla. Sí que hem comprat immobles i estem preparant grans operacions urbanístiques entorn la muralla i el pont Vell. Aquesta connexió absoluta amb el teixit industrial de Montblanc, aquesta relació de cordialitat que hi ha entre les empreses i l’Ajuntament, també és una de les qüestions a destacar i de sentir-nos-en molt contents.

Quins projectes podrem veure acabats o començats des d’ara i fins el final de la legislatura?
En primer lloc, i com em referia abans, veurem acabades les ampliacions de les empreses Simo, que ja les té molt avançades, i Mahle, que es preveu que s’acabi a finals d’any. No tinc gens clar que veiem avançar l’obra més necessària que tenim en aquests moments: el túnel del Coll de Lilla. Des del govern del PP, i des del Ministeri de Foment especialment, només fan que marejar, dient que anuncien la represa de les obres del Coll de Lilla després de sis anys d’estar aturat i no fan res, el ritme de treball és escandalosament baix. Després anuncien uns pressupostos milionaris, de tretze milions i mig d’euros, però al ritme que van no es gastaran absolutament res durant aquest any 2017. Sobre Montblanc tenim reptes pendents. Un d’ells és el carrer Senan. Ara s’ha acabat el període d’al·legacions, i s’està estudiant jurídicament què pot fer l’Ajuntament de Montblanc. Al nucli antic tenim dos projectes estrella, com són l’embelliment i l’ordenació del pont Vell i de la llera del riu, en què ja fa temps que estem treballant, amb l’adquisició i demolició d’edificis adjacents a l’hospital. També tot el que fa referència a la plaça i el portal de Sant Francesc, a la mateixa muralla de Montblanc.

En el terreny econòmic, l’Ajuntament ha deixat ja enrere la crisi?
Sí. L’any passat ja vam rebre diners que teníem pendents que ens atorgués la Generalitat d’endarreriments de subvencions i d’altres. Hem enfilat una situació econòmica bona. L’Ajuntament de Montblanc, en qualsevol moment, podem destinar diners a qualsevol projecte nou. Aquelles estretors que teníem des de fa sis o set anys s’han acabat i, realment, és un goig poder pagar els veïns o les empreses subministradores un mes després de la presentació de la factura. En aquests moments, des de les entitats bancàries, també ens estan oferint uns crèdits amb uns interessos fixos molt baixos, els quals no hem acceptat, perquè ens hem dedicat a rebaixar el deute. L’any que ve estarem amb un deute molt, molt i molt rebaixat, i haurem de veure si, en aquest moment en què els interessos estan tant baixos, si hi hagués un projecte molt encisador, podríem fer operacions creditícies. Però, tal com he dit, de moment no n’hem fet i fa molts anys que l’Ajuntament de Montblanc només es dedica a rebaixar el deute.

Com afronta la data propera de l’1 d’octubre?
A l’Ajuntament de Montblanc hi ha una gran majoria a favor del referèndum. Aquesta majoria, que és el reflex i la confiança que ens va donar la ciutadania als diversos grups municipals, fa que afrontem el tema del referèndum conscients que Montblanc ha d’estar a l’avantguarda de les ciutats i viles que tenim aquest caràcter agosaradament patriòtic, amb serenor i garantint que tothom pugui expressar la seva opinió. L’Ajuntament de Montblanc assegura la instal·lació de les urnes, que els ciutadans puguin votar i puguin expressar la seva opinió lliurement i també garanteix el dret a decidir als montblanquins i montblanquines. Pel que fa al nostre grup municipal, farem campanya pel sí, com tothom sap, i és l’ADN de la nostra acció política. Espero que a Montblanc hi hagi una gran quantitat de vots, i en el conjunt del país, puguem tirar endavant amb aquest dret tan universal com és el dret a decidir, que tenim totes les nacions.