“A partir de dilluns que ve, ja es podrà trobar a les llibreries de Montblanc”

Eduard Contijoch Escriptor. Autor de la novel·la ‘La Fàbrica’

Eduard Contijoch va escriure l’any 2014 la seva primera novel·la, ‘El Convent’, ambientada en el Montblanc de la segona meitat del segle XIX. Aquest any ha publicat dos llibres més: ‘Històries de la Història de Montblanc’, amb un recull d’entrades del seu bloc, i ara ‘La Fàbrica’, on es retroba amb la família protagonista d’‘El Convent’ i la ubica en el Montblanc i la Barcelona de principis de segle XX.

‘La Fàbrica’ és la continuació de ‘El Convent’?
No ben bé. És cert que els protagonistes són la següent generació de la mateixa família d’El Convent —els Contijoch, avantpassats meus— i que el leitmotiv de fons, la fàbrica d’alcohol al convent de Sant Francesc, també és el mateix. Per això els títols. Però la història és diferent i el tipus de novel·la també. Es poden llegir independentment i en qualsevol ordre.

Però ambdues novel·les recreen la història de la teva família. Tot plegat parteix de la recerca històrica que portes fent durant anys?
Exacte. Des de fa més de deu anys he anat rescatant una història que, a la meva família, havia quedat oblidada amb el temps: la dels nostres avantpassats. La informació que he anat trobant és tan rica i tan interessant que no me n’he pogut estar de novel·lar-la i compartir-la.

Què ens trobarem a ‘La Fàbrica’?
A principis del segle XX Montblanc tenia un model econòmic que s’havia estancat. Industrials puixants amb ganes d’expandir-se es veien obligats a traslladar les seves activitats a la capital, a Barcelona. Però les emocions i els lligams familiars no es canvien de la nit al dia, de manera que seguien ancorats sentimentalment a la vila. Els Contijoch, com altres famílies acabalades, van patir aquest fet. Però això no és més que el context per a una història d’intriga que, com se sol dir, està basada en fets reals. Diferents interessos econòmics, polítics i ideològics van amenaçar la posició i continuïtat de la família.

Ha estat complicat recrear el Montblanc de fa un segle?
No tan complicat com feixuc! Porto anys visitant arxius com el Comarcal de Montblanc o tants altres per trobar documents i fotografies que em permetessin conèixer com era la nostra vila d’aquells anys, els carrers, els edificis, les famílies... Estem parlant d’anys en què pels carrers s’hi passejaven personatges com Matíes Guarro, Palau i Dulcet, Poblet i Teixidó o Mossèn Pau Queralt, que també tenen un paper rellevant en la història. Curiosament, aquests personatges en l’actualitat han donat nom a alguns dels carrers que trepitjaven llavors.

I pel que fa a Barcelona?
També ha estat un repte. El Montblanc del passat ja el vaig començar a estudiar per a la primera novel·la, però la història de Barcelona ha estat una novetat per a mi. Certament hi ha moltíssima documentació, però també parlem d’un espai molt més gran i d’uns anys en què la ciutat va canviar completament la seva fesomia. Són els temps de l’expansió de l’Eixample, del modernisme —la Sagrada Família era a les beceroles— i d’una gran intensitat política: la Mancomunitat, un catalanisme transversal a les forces polítiques i una especial preocupació per la cultura: l’arquitectura, la literatura, el patrimoni històric...

Vaig haver de comptar, però, amb l’ajut d’experts. Un d’ells, el periodista i cronista de Barcelona Lluís Permanyer, en llegir-se la novel·la, va lloar-ne les descripcions, en què no hi havia trobat cap error urbanístic ambiental ni cronològic. I us puc ben assegurar que és un jutge implacable!.

Quan sortirà a la venda?
Aquest diumenge, dia 8, a les 12 del migdia presentarem la novel·la al claustre del convent de Sant Francesc —tothom hi és convidat— i ja hi serà a la venda, de manera que després signaré exemplars a qui ho desitgi. A partir de dilluns que ve ja es podrà trobar a les llibreries de Montblanc.