“Diria que els escacs gaudeixen de bona salut a la Conca”

Jordi Amigó Vilalta Farmacèutic i tècnic d’escacs

Jordi Amigó Vilalta
Jordi Amigó Vilalta | Cedida
Comencem parlant dels seus inicis en el món dels escacs. Amb quants anys agafa el seu primer tauler d’escacs, i com va ser que comença aquesta afició?
Va ser més o menys amb quatre anys que el meu pare em va ensenyar a moure les peces. Des de petit sempre he vist un tauler a casa i he tingut algú amb qui jugar. El primer torneig que recordo haver jugat va ser un comarcal absolut amb sis anys, crec que les vaig perdre totes (riu).

I a partir d’aleshores, quina ha estat la seva evolució i vinculació amb els escacs?
Doncs vaig seguir aprenent i jugant força assíduament, fins a arribar a participar en campionats infantils i universitaris d’àmbit estatal. Durant l’adolescència vaig fer classes a l’escola on havia anat i al meu club. Més tard, ja vivint a Barcelona, vaig poder dedicar-me a fer d’entrenador i col·laborar amb la Federació Catalana d’Escacs, assistint com a entrenador als campionats d’Espanya d’edats.

Quines són les característiques d’un bon jugador d’escacs?
No crec que existeixi un perfil definit de bon jugador, però diria que tots els jugadors d’elit comparteixen el combinar una gran capacitat de càlcul i memòria amb autoexigència i creativitat. Totes aquestes qualitats, per cert, es poden entrenar i potenciar jugant a escacs.

En quin estat es troba aquest esport a la Conca de Barberà?
En global diria que els escacs gaudeixen de bona salut a la Conca, ja que tenim tres clubs (Montblanc, Espluga de Francolí i Santa Coloma de Queralt) que segueixen en actiu. Per mantenir la pràctica d’aquest esport cal que els clubs segueixin implicant-se en la seva promoció i, de moment, ho han anat aconseguint, amb més o menys dificultats.

Hi ha estudis que diuen que jugar a escacs és bo per a la ment i per entrenar el cervell. Caldria potenciar-ho més a les escoles i/o com a activitat extraescolar?
Sens dubte jugar a escacs exercita la ment, però si és tan interessant com a eina educativa és perquè a més permet estimular diferents aspectes del desenvolupament personal (autocrítica, presa de decisions, paciència, esportivitat, etc.) alhora que permet treballar altres competències de manera transversal dins les mateixes aules.
De fet, el 2012 el Parlament Europeu ja va aprovar el programa “Escacs a l’escola” per introduir aquest esport dins l’horari lectiu, i des del 2013 s’està implantant a les nostres aules amb molt bona acollida, tant per part de professorat com dels alumnes.

Parlem del seu llibre ‘Escracks: campions del món’; quin és l’objectiu de la publicació? Com surt la idea d’escriure’l i quina és la sensació un cop té el llibre a les mans?
La idea del llibre sorgeix després de diverses converses amb la meva germana Marta, molt implicada també en la difusió dels escacs entre els més petits i una de les persones que ha participat en la seva edició. Ens vam adonar que molts aficionats als escacs no coneixen els jugador més famosos i sovint estan mancats de referents. Hi ha molts llibres que t’ensenyen a jugar, però pocs que t’introdueixin en el món dels escacs. Escracks: campions del món busca omplir una mica aquest buit, presentant la vida i trajectòria dels vint campions mundials i la seva aportació als escacs, amb un disseny enfocat al públic infantil.
El tenir el llibre a les mans i veure que una idea pren forma és una sensació especial: diria que de satisfacció pel fruit de la feina i de gratitud pels qui m’han ajudat a fer-lo possible.

També es pot jugar a escacs amb l’ordinador. Creu és el mateix o a cada casa s’hauria de tenir un joc d’escacs?
Avui dia amb internet pots trobar un adversari a qualsevol hora i entrenar amb programes molt potents, cosa que abans era més complicat, però per mi és diferent de jugar amb el tauler davant. Els ordinadors són eines molt útils per entrenar, però per a la pràctica dels escacs, sobretot si la considerem com un esport, diria que els adversaris han de poder enfrontar-se cara a cara i poder donar-se la mà en acabar la partida.