“Mai hem deixat de fer cap tasca que ens hàgim proposat per manca d’ermitans”

Josep Sanahuja Bulló President dels Ermitans de Sant Joan

Un any més, els Ermitans  de Sant Joan han inaugurat  el pessebre a l’ermita amb motiu de les festes  nadalenques i el president  de l’entitat, que compta amb més de 35 ermitans en actiu, ens parla del present i futur  de la mateixa

Com heu viscut els actes d’aquest Nadal?
Amb gran alegria per haver conclòs un nou any amb obres importants tant a l’ermita com als voltants.

Començàrem el diumenge 17 amb una missa en acció de gràcies i per recordar tots els companys ermitans traspassats i un dinar de germanor amb familiars i amics.

Dissabte, dia 23, vàrem inaugurar el pessebre, després d’una missa a la capella i esmorzar, amb paraules del president dels ermitans, Josep Sanahuja; del Sr. Francesc Benet, president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà; del Sr. Josep Andreu, alcalde de Montblanc, i com s’ha fet tradicional, felicitació pel Nadal a càrrec de l’ermità d’honor l’Honorable Josep Gomis.

L’acte va acabar amb el canvi del llibre de muntanya pels excursionistes i la senyera.

En quin moment es troba l’entitat dels Ermitans?
L’entitat Ermitans de Sant Joan de la Muntanya és molt viva des de la seva fundació, amb més de 35 ermitans en actiu.

Tots els dissabtes de l’any ens trobem una mitjana d’entre quinze i vint ermitans per fer els treballs de conservació i manteniment de l’ermita i entorn.

El santuari està en un estat òptim o necessitaria alguna mena de treball?
L’edifici de l’ermita està totalment recuperat. Però les mancances actuals més importants són tres: l’aigua, els lavabos i l’entorn.

Per la manca de pluges, la font s’ha estroncat i ho solucionem portant cada dissabte aigua de boca des de Montblanc. Estem treballant amb l’Ajuntament per intentar aconseguir autorització per tal d’aconduir aigua des del Mas d’en Llort, i estudiant la instal·lació de vàters secs, sense aigua. 

De l’entorn estem refent tots els marges existents i netejant la part més propera del bosc.

Creieu que hi ha aportació generacional a l’entitat o cal treballar aquest tema?
Naturalment que com més siguem millor, però sempre que es necessita col·laboració d’estaments i persones el tenim.

El fet que els treballs es facin els dissabtes i que l’anada a l’ermita sigui molt de matí, fa que als joves els costi més, però mai hem deixat de fer cap tasca que ens hàgim proposat per manca d’ermitans.

Quins plans de futur té l’entitat, i com a president, què li agradaria fer?
L’entitat es va crear exclusivament per refer i mantenir l’ermita i els seu voltants i així hem de seguir, aquest és el nostre compromís.

Aquest any 2018 que encetarem es compliran els 25 anys de la nostra associació i de treballs constants. Entenem que és una gran fita tenint en compte que som tots voluntaris. Estem preparant actes per a tot l’any per tal de donar a conèixer la història de l’ermita, la muntanya de Sant Joan i tot el que s’ha fet durant aquest any.