“Aquesta és una tradició que s’hauria de seguir”

Nati Plaza Sendra Presidenta de l’Associació St. Antoni Abat de Santa Coloma

Nati Plaza, que fa quatre anys que és presidenta de l’Associació Sant Antoni de Santa Coloma, ens explica la festa dels Tres Tombs a la localitat.

Des de quan hi participa, i de quina manera, als Tres Tombs de Santa Coloma?
Fa set anys que hi participo. Junt amb altres membres de la junta (actualment en som un total de cinc) organitzem la festa a Santa Coloma. A més, comptem amb la col·laboració de gent desinteressada i, evidentment, de l’Ajuntament.

Com descriuria la celebració d’aquesta festa a Santa Coloma? 
La festa de Sant Antoni de Santa Coloma de Queralt és una festa popular i amb moltes activitats.

Fem una missa en honor de sant Antoni, els nens i nenes porten coca per beneir, també hi ha la benedicció d’animals de companyia, de carruatges, de cavalls... Després es fa un aperitiu popular, un dinar de traginers en què enguany hem comptat amb vora 180 persones, i a més es fa concert, ball de tarda per als nens i nenes i ball de nit, en què sortegem un porc, tres paneres i un parell de regals sorpresa.

Es diu que la festa ja se celebrava el 1918. Creu que és una tradició que s’ha de seguir tot i que en molts pobles s’ha deixat de fer?
Sí que crec que és una tradició que s’hauria de seguir, però és molt difícil d’aconseguir. Aquesta festa es manté gràcies als socis i sòcies. El problema principal és que no tenim socis joves i molts socis grans malauradament ens han deixat; això significa una reducció de membres a l’entitat, a més que si ningú de la família continua pagant la quota també es nota.

No obstant, encara té molta força i tradició a Santa Coloma la festa, no? 
Sí, però com deia, és molt difícil aconseguir socis nous, i això suposarà, en un futur no molt llunyà, prendre decisions que segurament no agradaran a tothom.

Expliqui’ns la història que cada any la festa tingui un abanderat. Com es tria?
L’abanderat es fa per sorteig, entre tots els socis i sòcies. El sorteig el fem el dia de la celebració de l’assemblea i es treuen tres socis, per si el primer que surt no pot fer la celebració, com a suplents. Evidentment no obliguem ningú a fer d’abanderat, però de fet no costa gaire que acceptin la proposta.

Els nens també tenen un paper important a la festa, ens ho explica? 
Els nens i nenes porten unes paneres amb coca i al final de la missa aquesta coca es beneeix junt amb dues coques més que es reparteixen a la sortida de missa entre tots els assistents.

Segueixen sent molts veïns i veïnes que porten animals a beneir? 
Déu n’hi do, dels animals que té la gent a casa! Gossos, gats, conills, tortugues, etc. És molt bonic veure petits i grans gaudint de portar els seus animals a beneir.

Quina ha estat la participació d’enguany pel que fa a gent, cavalls i carruatges? 

I pel que fa al públic, hi ha hagut bona assistència? 
La veritat és que sí. El temps va acompanyar i hi va haver un gran nombre de gent que va venir a veure la festa. Especialment és a la plaça Major, on es concentra la gent.

Enguany la festa ha coincidit amb el cap de setmana que també es feien els Tres Tombs a Valls. Ha ajudat que hi hagi més participants? 
La veritat és que nosaltres sempre ho celebrem en dissabte i molts cops coincideix que l’endemà es fa a Valls. No creiem que això ens faci pujar o baixar la participació. A nosaltres no ens venen carruatges que porten càrrega, sinó més aviat de tipus modern.