“Repetiria si l’ocasió es tornés a presentar…”

Jordi Farré Armengol Jordi Farré Armengol

El vimbodinenc Jordi Farré Armengol, de 36 anys, ha participat al Ral·li Dakar com a membre de l’equip de mecànics que dona assistència als pilots de la cursa amb l’equip Xraids. Porta la benzina i la mecànica a la sang.

Com et sens després de tants dies en el que és el ral·li més dur del món?
Em sento molt satisfet d’haver pogut viure aquesta experiència, però alhora cansat de no descansar les hores que toca i de portar uns 5.000 km a l’esquena, però molt content d’haver-lo pogut viure.

Has complert les teves expectatives de participar en aquesta mítica cita?
Sí, les he complert i les he sobrepassat, no pensava que estaria tan integrat amb tot el ral·li i compartint estones amb els meus ídols tant de prop.

Quins són els millors records i anècdotes que en guardes?
Records, poder veure els pilots que més han patit, veure’ls arribar a l’última etapa i veure com superaven amb dificultats inclús físiques o mèdiques tots els obstacles per poder arribar i poder acabar aquesta prova tan dura veient tot l’esforç que hi invertien. Com a curiositat o anècdota, em va sorprendre veure que a tots els pobles i ciutats, fos l’hora que fos, hi havia moltíssima gent esperant i saludant i donant suport, i només demanaven que toquessis el clàxon del camió i amb això ja eren feliços en aquell moment. 

Algun moment especialment dur?
Una de les motos del nostre equip es va parar en un tram d’enllaç i va poder arribar al bivac d’assistència remolcada, i quan va arribar-hi vam haver de dedicar molt temps a trobar l’avaria; només era un petit cable elèctric trencat, i per una xorrada així quasi que ha d’abandonar, i vam patir perquè el temps per arreglar-la era limitat i l’endemà havia d’arrancar. Finalment, per sort, ho vam poder solucionar i tot va acabar bé, després del patiment. I un moment molt dur és també quan veus que algú del teu equip per una caiguda i una forta lesió ha d’abandonar.

Com entres a formar part de l’equip d’Xraids i quines experiències amb l’equip has tingut abans?
Jo he treballat en dos tallers a Lleida de mecànic durant molts anys i em coneixien d’allí. Això em va obrir les portes a poder anar al Dakar, ja que clients i amics hi havien participat i van donar el meu nom a l’equip Xraids com a referència. Abans d’anar al Dakar amb l’equip Xraids m’han ofert diverses carreres on anar, però per qüestions laborals no m’ho he pogut muntar, només he pogut anar amb ells a una carrera, la Baja Aragón. De més jove havia fet diferents assistències en diverses carreres, com per exemple algunsanys al campionat d’Espanya de Raids i d’Enduro, entre d’altres.

Per als qui no et coneguin bé, qui ets, a què et dediques en la vida del dia a dia?
Soc Jordi Farré, de Vimbodí, visc a l’Espluga de Francolí, treballo en una empresa de mecànica comercial a Valls (Meco Machines) i allí munto diferents màquines que es dissenyen a la mateixa empresa.

D’on et ve la teva passió pel motor?
Doncs de ben petit ja mirava el Dakar per la TV, no me’n perdia cap resum i me’ls gravava tots amb VHS i quan estava a casa malalt me’ls tornava a mirar tots, fins que vaig poder comprar-me la primera moto d’enduro, amb 13 o 14 anys, i vaig poder començar a muntar i desmuntar, i fins ara no he parat de tenir motos per poder trastejar-les i gaudir-ne, ja que aquesta és la meva passió. Crec que l’amistat que tinc amb dos persones del meu poble, el Ramon Soler, que va ser mecànic del Dakar i pilot en moltes carreres, i Fernando Gil, que ha participat diversos anys al Dakar com a pilot i en moltes altres competicions, on va obtenir molt bons resultats, també van ajudar a fer néixer aquesta passió per les motos. 

Finalment, repetiràs experiència amb el Dakar?
Doncs repetiria si l’ocasió es tornés a presentar sense pensar-m’ho.