“Que t’ofereixin fer de Rei de la Setmana Medieval no és una cosa que passa cada dia”

Jordi Margalef Tora Rei de la Setmana Medieval 2018

Després de conèixer el Sant Jordi i la Princesa, aquesta setmana ens endinsem en la persona de Jordi Margalef, Rei d’aquesta propera Setmana Medieval 2018.

Com et vas sentir en el moment de saber que series el Rei d’aquest any? T’ho pensaves, ser escollit? Com va reaccionar el teu entorn?
Va ser tota una sorpresa. Això sí, una sorpresa molt grata. No m’ho esperava gens, la veritat. Normalment m’ho penso bé abans de decidir les coses, però en aquest cas no vaig trigar a dir que sí. Que t’ofereixin fer de Rei de la Setmana Medieval no és una cosa que passa cada dia, i és una gran oportunitat de participar de forma activa i visible en una de les manifestacions culturals més importants de Montblanc.

Al començament et ve al cap la feina que pot suposar i la responsabilitat que comporta, però tothom que hi estava involucrat em deia que l’experiència és tan satisfactòria que ho compensa amb escreix. I he pogut comprovar que no s’equivoquen.

La reacció de la família i els amics ha estat molt bona. Molt contents i sempre disposats a donar ànims. He de reconèixer el suport de la família, sense el qual seria difícil poder participar en aquest acte.

Com va ser el procés d’acabar sent Rei?
Aquí he de dir que molt senzill, el Rei s’estalvia tota l’elecció i els nervis que han de “patir” el Sant Jordi i la Princesa. La feina difícil la fa la junta de l’Associació Medieval. A mi només em calgué dir que sí. A partir d’aquí només queda la feina d’assajar, ficar-se en el personatge i gaudir de l’experiència.

Com veu el conjunt de personatges principals, Reina, Sant Jordi i Princesa?
Fantàstics! Hi ha molt bona sintonia entre nosaltres. Els veig molt ficats en els personatges i la relació és excel·lent. L’ambient que aporten als assajos és molt bo i faciliten molt les coses. Amb una Família Reial així, el Drac té totes les de perdre.

Havies tingut abans relació amb la Setmana Medieval?
Sempre que he pogut hi ha participat, o bé amb la família, vestint-nos i donant ambient pel poble, o bé amb una colla d’amics amb els qual participàvem en els Museus o, últimament, en un espectacle de petit format adreçat a infants en què representàvem una versió de la llegenda amb titelles humans.

Com deia la meva iaia Adelina, “un do i un té, manté”. I això és el que significa per a mi participar en aquesta gran festa, donar i aportar al poble, que la paraula comunitat prengui un significat real. És una festa en la qual el principal protagonista és la gent del poble que la fa possible amb la seva generositat i dedicació.

Com afrontes aquestes setmanes prèvies a l’inici de la Setmana Medieval, assajos i tot plegat?
Els assajos s’estan convertint en una rutina agradable. Serveixen per conèixer gent i relacionar-me més amb els que ja conec. A mesura que la data de la Setmana Medieval s’atansa, els nervis, que hi són, van augmentant, però la il·lusió també.

La predisposició de tots els que participen en els diferents actes és molt bona. Aquí voldria fer esment i reconeixement de la tasca dels organitzadors, dels que dirigeixen els assajos i organitzen tot aquest gran espectacle. He de dir que tenen una paciència infinita, organitzar i dirigir “actors” amateurs no és gens fàcil i se n’estan sortint molt bé.

Finalment, per als qui no et coneguin, qui és el Rei, què fa i quines aficions té?
El qui escoltin la veu del Rei d’aquest any veuran que té accent de la Ribera d’Ebre. Pervinc de Ginestar, em dic Jordi Margalef, i vaig venir a viure a la Conca l’any 1992 amb l’Anna, la meva dona. Montblanquins des del 1999, els nostres fills, el Jordi i l’Ariadna, ja van néixer a Montblanc.

Veterinari, fa 28 anys que em dedico a la Salut Pública, actualment fent tasques de responsable del Servei de Salut Pública del Camp de Tarragona.

Les meves aficions? La família, els amics i cantar: tinc el plaer de formar part, junt amb uns grans amics, del grup d’havaneres Habana Vieja i de la coral montblanquina Postres de Músic.