“Creem espais on es potencia la connexió entre el missatge del cantautor i el públic”

Susanna Dasca Membre d’Al Caliu

Aquest cap de setmana passat va finalitzar una nova edició del cicle Al Caliu. En parlem amb Susanna Dasca, i sobre el futur del mateix

Heu tancat un nou cicle Al Caliu; quina valoració feu de l’edició d’enguany?
Tant nosaltres com el públic en fem una valoració molt positiva. Estem molt contentes amb els espais on hem fet els concerts enguany i la bona acollida rebuda, un any més, per part del públic assistent. Com a novetats podem dir que hem estrenat un nou espai a Montblanc, el Centre Cultural Sant Jordi, un teatre cèntric i acollidor; també hem tingut una major presència a les xarxes socials (Facebook, Instagram i Twitter) i celebrem la incorporació de dos cantautors: Alvariable i Dani Albero.

Fem el que ens agrada i provem que Al Caliu sigui un espai cuidat entre músics, i aquesta calidesa i proximitat el públic la percep. La feina prèvia de preparació i organització que requereix aquest cicle hivernal, recordem, totalment voluntari i autoorganitzat, fa que es generi un aprenentatge i intercanvi col·lectiu de coneixements i col·laboracions entre nosaltres molt enriquidor.

Com veieu la resposta de la gent i quina és la clau que us va portar a fer realitat aquesta iniciativa?
Els concerts esdevenen un punt de trobada entre diferents persones i es desperta molta emoció a dalt i baix l’escenari, ja que sovint es crea una bonica relació entre el cantautor i el públic. El públic cada any va seguint la trajectòria musical dels cantautors membres molt de prop. Per nosaltres la clau és repartir-nos les tasques entre tots/es, cadascú pren la responsabilitat d’encarregar-se del que li motiva aportar. També és molt important la relació d’amistat i confiança que ens uneix.

Creieu que el Cicle Al Caliu és ja una proposta anual consolidada?
Sí, tant per a nosaltres com per a la gent del territori, que quan comença a arribar el fred ens pregunten quins concerts hi haurà, i això és símptoma que hi ha un públic, encara que minoritari, consolidat. Els concerts d’Al Caliu són més aviat íntims, propers. Hi ha espais que any rere any es consoliden, gràcies a la col·laboració de divesos ajuntaments i/o entitats, com és el cas del Teatre Principal de Valls, el Casalet de l’Espluga de Francolí i l’espai públic de la Riba, i des d’aquí aprofitem per agrair aquestes col·laboracions amb la cessió d’espais.

Què es podria fer perquè la gent del territori coneguem millor els nostres cantautors?
La nostra humil iniciativa té com a objectiu, precisament, apropar la música de cantautor(e)s a la gent del territori, i per això ens hem unit per crear un cicle hivernal en espais càlids i íntims on es propicia aquesta apreciació. Cada cantautora en els concerts comparteix el seu món més íntim, i per això creem espais on es potencia la connexió entre el missatge del cantautor i el públic.
La força de l’organització col·lectiva que tenim les persones és molt potent, i Al Caliu n’és un petit exemple dins del panorama musical territorial.

Quanta gent sou, i teniu marge per incrementar “la família”?
En aquest moment el col·lectiu està format per onze projectes musicals: Elena Volpini, Ignasi Arévalo, Mel i Mató, Jock, Tòlia i Les Guineus, Monk Mao, Susannes, Alvariable, Dani Albero, Antonet i Mercedes Loperena. D’aquests projectes, sis han realitzat els concerts dins del cicle 2018, és a dir, que la resta han participat en l’organització fent tasques internes.

Estem obertes a créixer en nombre, sense perdre la nostra essència. Per tirar endavant el cicle és necessària la implicació de totes les que en formem part i una comunicació empàtica. Si hi ha alguna persona amb projecte musical propi i que estigui interessada a sumar-s’hi ens pot contactar per correu electrònic a: al.caliu.tgn@gmail.com.

També a la nostra pàgina web www.alcaliutgn.wixsite.com/alcaliu hi podeu trobar més informació, així com l’opció de descàrrega lliure del disc que vam editar conjuntament l’any passat.

Finalment, algun projecte o idea de cara als propers cicles?
Encara és una mica d’hora per saber-ho. Dintre de poc farem una reunió per valorar el cicle d’enguany i parlar dels punts a millorar.

Llavors posarem en comú les idees que hem anat tenint, però és amb l’arribada de la tardor quan ens posem a treballar-hi de forma més concreta. 

Ens agradaria, de cara als propers anys, consolidar nous espais acollidors on fer concerts, i evidentment, donar la benvinguda a nous membres.