“Puc assegurar a la gent que vingui que no tindran temps d’avorrir-se”

Salvador Balcells Comissari del festival El Vi fa Sang

L’Espluga s’immergeix un any més en el festival d’èxit El Vi fa Sang, del qual Salvador Balcells és el comissari, i en aquesta entrevista ens parla del nou repte d’enguany.

El festival El Vi fa Sang arriba a la seva quarta edició; com es presenta aquest cop?
Amb molt bones perspectives, tant pel que fa a participació d’escriptors com de públic assistent. També pel que fa al programa, farcit d’activitats interessants per a tots els públics. El fet que siguin gratuïtes i moltes acompanyades de tast de vins de la DO Conca de Barberà també hi fa molt. D’altra banda, és l’únic festival d’aquestes característiques de les comarques tarragonines, cosa que l’ha convertit en el festival de referència. 

Quin creu que és el secret perquè hi hagi hagut tanta acceptació i que s’hagi pogut arribar a quatre edicions?
En primer lloc la implicació del poble de l’Espluga de Francolí, el seu ajuntament, els cellers locals, el Museu de la Vida Rural i l’Associació de Botiguers. Tots col·laboren en el festival de manera entusiasta i desinteressada. També el fet que la novel·la criminal (negra i policíaca) enganxa els lectors. Té molts seguidors i seguidores que no dubten a anar a festivals, trobades o presentacions on poder contactar amb els seus autors preferits.

Hi ha alguna novetat o característica diferenciadora d’aquesta nova edició?
N’hi ha unes quantes. La primera novetat és la introducció d’una temàtica general per a cada festival. La d’aquest any serà “Realitat i ficció a la novel·la criminal”. Una altra és el fet de centrar les activitats al Museu de la Vida Rural, per evitar així els desplaçaments excessius del públic entre diferents escenaris del poble. També que per primer cop l’emissora local de ràdio retransmetrà en directe per a tota la població una de les taules rodones. O l’homenatge a Manuel de Pedrolo amb motiu del centenari del seu naixement. 

Però la principal característica diferenciadora, no d’aquesta edició sinó de totes, és que el festival és de novel·la criminal en català. Considerem que cal promocionar la publicació de literatura en la nostra llengua perquè, amb la mateixa qualitat literària, es troba en inferioritat de condicions respecte dels llibres en castellà.

I pel que fa a l’organització, una altra novetat és el comissariat compartit. A partir d’aquesta edició s’hi ha incorporat l’escriptora vallenca Margarida Aritzeta.

Hem vist que s’ha portat fora de l’Espluga el festival, amb actes a Tarragona o Barcelona; és aquesta una bona estratègia?
Han estat actes de presentació, en algun cas acompanyats també de presentació de llibres. Era necessari per tal de fer que la informació aparegui a mitjans de comunicació de tot el país. I arribar així a més gent. No oblidem que aquesta mena de festivals no es fan només per a la gent del poble o la comarca. La gràcia és que vinguin aficionats de tot arreu, cosa que també afavoreix l’hostaleria local.

Quin seria l’acte o actes que més destacaria com a comissari?
Un ja va tenir lloc el passat gener: la presència d’escriptors coneguts als instituts de l’Espluga i Montblanc per explicar al alumnes com escriure literatura criminal. Un altre serà el lliurament dels premis Nacional, a l’escriptor mallorquí Antoni Serra, i l’Internacional, a l’escriptor italià Massimo Carlotto. I tot i que serà un acte íntim i improvisat, que no apareix al programa, l’homenatge pòstum a l’escriptor Jordi Tiñena, que havia de venir a presentar el seu darrer llibre i ens va deixar fa pocs dies.

Com definiria la seva tasca?
La tasca del comissari d’un festival com aquest pot ser molt variada. Jo m’he cenyit sempre als aspectes literaris del programa, deixant altres qüestions organitzatives per a la resta de l’equip, un grup de gent entusiasta. I a partir d’aquest any, en què comparteixo el comissariat amb la Margarida Aritzeta, aquesta tasca s’enriqueix. Es tracta d’anar fent el necessari relleu generacional que eviti l’estancament i n’asseguri la continuïtat.

Finalment, teniu en ment alguna idea de cara al 2019 i una crida a viure el festival?
Començarem a pensar en la cinquena edició de 2019 quan fem la reunió de valoració de la quarta, un cop acabat el festival. De moment es tracta de gaudir-lo al màxim. Puc assegurar a la gent que vingui que no tindran temps d’avorrir-se. El programa inclou més de trenta activitats concentrades en un cap de setmana. Ho podria resumir dient que hi trobaran cultura, lleure i bon ambient.