Albert Cartanyà Santacana

Albert Cartanyà Santacana President del grup de teatre Fila Zero de Montblanc

Aquesta setmana, el grup de teatre Fila Zero presenta una nova Mostra de Teatre Amateur, i sobre aquest esdeveniment i el mateix grup de teatre n’hem volgut parlar amb el seu president.

En quin moment es troba el grup de teatre Fila Zero? 
Actualment ens trobem en una fase de relleu generacional, i en el món del teatre això provoca incerteses. A més, la casuística montblanquina per al teatre és força complicada i en els darrers anys hem viscut gairebé de tot: projectes abandonats, canvis de personatges a darrera hora, estrenes d’èxit... i fins i tot un canvi de gestors del nostre teatre! Hem estat entretinguts, sí.

Quan de temps porta al davant del grup, i com li sorgeix la seva passió pel teatre? 
Passió?! Vaig fer teatre a l’escola i a la vegada vaig començar a participar en la representació dels Pastorets. Fou d’aquí d’on va sorgir la idea de fer representacions al llarg de l’any, i m’hi vaig apuntar.
En el cas del grup de teatre Fila Zero, des de 1999 en soc el director, i en la darrera renovació de junta, el 2016, em van escollir president.

Quins són els millors moments que recorda dintre del teatre i en especial de Fila Zero? 
Fila Zero sorgeix oficialment com a associació l’any 2000, fruit de la necessitat d’una certa cobertura legal, però anteriorment ja fèiem teatre. De moments que recordi de manera especial n’hi ha molts, però destacaria la primera representació (l’obra Els milions de l’oncle, el juny de 1993) i també la gran representació de Parella oberta de Dario Fo. Amb tot, però, el repte més gran va ser Catalans a la romana, en què a més de participar-hi molts vàrem posar-hi música i cant en directe!

Quines esperances posa en aquesta nova Mostra de Teatre Amateur? 
Amb aquesta mostra voldríem assolir dos objectius relacionats entre ells: que tingués un alt grau d’acceptació del públic i això es traduís en uns bons aforaments en les representacions. I que aquesta acceptació fes aflorar gent que si bé fins al moment no s’han plantejat actuar o pertànyer a un grup de teatre, s’animés i volgués formar part del nostre grup, persones de totes edats i condicions, encara que creguin que no en saben; els que hi som tampoc en sabem, però volem aprendre’n, de tal forma que podríem emprendre nous i diversos projectes. 

Que s’ha tingut en compte per confeccionar el programa? 
Vàrem fer un comentari a les xarxes socials, en concret en fòrums de teatre amateur, i la resposta que vàrem rebre ens va sorprendre tant que podríem dir que només ens ha calgut donar las dates en què ho volíem fer i els grups s’hi han anat apuntant. Hem hagut de fer una mica de selecció, perquè no vèiem clar fer una mostra molt llarga, però sí que des d’un principi vàrem creure que hi hauria de participar un grup que representés un musical, ja que fa anys que a Montblanc no se’n representa cap.

Finalment, alguna aposta de futur? 
L’aposta de futur és assolir els objectius que he descrit anteriorment, engrescar persones que ens acompanyin en aquesta activitat i poder gaudir de la companyia. El teatre, com moltes altres activitats, és un treball d’equip de grup i generalment les activitats fetes en colla acostumen a portar bons moments, ho puc assegurar.