“És una festa que encaixa a la perfecció i això sens dubte en garanteix la continuïtat”

Angelina Nogués Regidora de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Santa Coloma de Queralt

Santa Coloma de Queralt ha segellat una molt bona segona edició del seu Som Terra de Patrimoni. Una vegada finalitzada, en parlem amb Angelina Nogués.

Com valora l’edició d’enguany del Som Terra de Patrimoni?
Tot i que el temps, d’entrada, semblava que no ens acompanyaria, s’han pogut fer la majoria dels actes i amb un bon èxit de participació tant de públic colomí com de gent forana que ens ha visitat. Només els actes de diumenge al migdia han quedat suspesos per la pluja, l’actuació dels Bastoners de Montblanc i els tastos de productes elaborats artesanalment, que eren un dels atractius del diumenge. Aquesta n’ha estat la segona edició.

Creu que ja no hi ha marxa enrere i que en veurem moltes més, d’edicions?
Sí, aquesta ha estat la segona edició de la festa colomina dedicada al patrimoni i sens dubte per a un poble com Santa Coloma, ric en patrimoni paisatgístic, monumental i de cultura tradicional és una festa que encaixa a la perfecció, i això sens dubte en garanteix la continuïtat.

Han estat positives les novetats d’enguany?
Aquest any la festa ha coincidit amb el Tros Food, una ruta gastronòmica i paisatgística per la Vall del Corb que arrencava el matí i acabava a la tarda a la nostra plaça Major dissabte, i ben aviat es van acabar les 300 places que s’hi oferien. I també ha coincidit amb el Festival Maig a la tarda nit que enguany celebrava la seva cinquena edició i que, sens dubte, ha animat molt la festa. L’un i l’altre acte han fet possible una bona afluència de visitants que n’han quedat molt satisfets.

Té el Som Terra de Patrimoni més marge per a novetats en properes edicions?
Com he comentat abans, Santa Coloma és rica i variada en patrimoni i les possibilitats per a futures edicions són moltes. Enguany, per exemple, hem volgut destacar el castell dels Comtes amb l’obertura del seu jardí, des d’on es pot contemplar la torre amb tota la seva esplendor. Allà hi hem ubicat una exposició del colomí Josep Maria Roca i Tarragó d’escultures fetes a partir d’eines del camp que ha resultat tot un èxit. La combinació de pedra i ferro és esplèndida.

L’altre monument que hem volgut destacar en aquesta edició ha estat l’església de Bell-lloc, una joia de la transició de l’art romànic al gòtic. Però ens queden molts elements patrimonials per fer-ne més i més edicions.

Quanta gent s’implica en la seva preparació?
La festa s’impulsa des de l’Ajuntament i l’àrea de Turisme, però seria impossible de fer-la sense la col·laboració de nombroses entitats. Els Amics del Romesco, els productors locals, l’ACBS, l’Associació de Dones Colomines, els Amics de la Capelleta i les associacions de cultura popular i tradicional. Sense ells la festa seria inviable, i per això els agraïm tant la col·laboració i l’impuls.

Finalment, com veu la promoció turística avui dia de la localitat?
Creixent, tot i que encara ens quedi camí per recórrer. Francament, tenir l’Oficina de Turisme oberta i una bona línia d’actuació han estat fonamentals per a l’impuls del turisme a la vila. Però la base de tot és el nostre potencial patrimonial, que ha estat un dels principals eixos en la promoció de la vila junt amb una oferta cultural variada i de qualitat.