“Ara l’ermita ja és un edifici consolidat, el futur és mantenir-lo i millorar-ne les instal·lacions…”

Josep Sanahuja Bulló President dels Ermitans de Sant Joan

Els Ermitans de Sant Joan estan enguany d’enhorabona, no en va celebren mig segle de vida. Ara han presentat el programa de Sant Joan, que serà ben especial.

Com viviu els Ermitans aquest 25è aniversari?
Il·lusionats per haver arribat als 25 anys, i a la vegada contents per veure que aquell difícil projecte que va començar el 1993 s’ha consolidat. Si mirem enrere gairebé no ens podem creure; l’ermita, que estava en ruïnes,  ara és un referent per a tots els montblanquins i excursionistes que ens visiten. És un edifici que ha recuperat tot l’esplendor que en el temps havia tingut.

Dintre dels actes de Sant Joan hi ha algunes inauguracions i millores a l’ermita i entorn, què en destacaríem? 
Ens agradaria que aquest 25è aniversari passés a la historia, per les millores importants a l’ermita i a l’entorn i potser no tant pels actes commemoratius (que n’hi haurà). D’aquesta manera, enguany s’ha finalitzat el marge que hi ha davant mateix de l’ermita amb més de tres metres d’alçada i quinze metres de llargada; d’aquesta manera, l’espai que hi ha a peu pla de l’ermita ha quedat més gran.

També hi ha en projecte portar-hi definitivament l’aigua, tenint en compte que les fonts actuals són irregulars i pràcticament seques.

Destacaria, també, l’escut de Montblanc que s’està acabant de fer al costat del mirador de Sant Joan. Aquest escut és obra de l’ermità Jaume Barrios.

Cal recordar que les obres que es fan i s’han fet tenen el patrocini de l’Ajuntament de Montblanc, propietari de l’ermita i de l’entorn. D’aquesta manera tot el que es fa a l’ermita queda com a patrimoni de Montblanc i dels montblanquins.

De fet, com a reconeixement a la nostra tasca, el passat 18 de maig el Consell Comarcal de la Conca de Barberà ens va concedir la Menció de Serveis Distingits amb motiu dels 25 anys d’existència.

Quins actes més veurem per celebrar aquest quart de segle de vida?
Hi ha en projecte el reconeixement a les persones i entitats que ens han ajudat a dur a terme aquesta tasca durant aquests 25 anys i als ermitans que ja ens han traspassat. 
També preparem una conferència amb els orígens de l’ermita de Sant Joan, i l’impacte que ha tingut a Montblanc i el referent històric de la mateixa. 
Cal recordar que l’embrió dels Ermitans de Sant Joan van ser les representacions de l’obra Strams l’any 1992, a càrrec del germans Josep i Joan Jàvega Bulló i Joan Serafí Serra, i d’aquesta manera ens agradaria fer-los un reconeixement, ja que van ser els impulsors dels Ermitans.

Quanta gent compon avui dia els Ermitans de Sant Joan, junta i associats?
Avui en dia som 41 ermitans més 5 ermitans d’honor i 2 benefactores.

Hi ha renovació pel que fa a nous membres?
Per sort sempre tenim el degoteig de nous ermitans, però voldríem que la gent jove s’animés a formar part d’aquest projecte, ja que d’aquesta manera garantiríem el futur dels Ermitans i de la conservació de l’ermita de Sant Joan.

Quins plans de futur teniu com a entitat i a l’ermita?
Ara l’ermita ja és un edifici consolidat, el futur és mantenir-lo i millorar les instal·lacions internes i l’espai extern al seu voltant. Fer de l’ermita un indret perquè tothom pugui venir i gaudir, per això resta oberta tot l’any.