“Per a mi és un repte molt gran liderar aquest equip tan ampli i il·lusionat”

Xavier Lozano President de l’Associació del Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí

Xavier Lozano, com a president de l’Associació del Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí, va recollir un reconeixement de la Direcció General de Cultura Popular i l’Ens de l’Associacionisme Cultural, i en aquesta entrevista ens en parla

Com heu viscut aquest reconeixement per part de la Generalitat?
Ha estat una gran sorpresa saber que la Direcció General de Cultura Popular i l’Ens de l’Associacionisme Cultural havien pensat en nosaltres. Cada any, el Govern reconeix els projectes i associacions que van iniciar-se fa més de 50 anys. Hi ha entitats que porten més de 150 anys actives, i sentir-nos part d’aquest entramat històric d’activisme cultural ens fa sentir orgullosos. Nosaltres som hereus d’una època de treball molt fort per recuperar l’activitat cultural del nostre país, en ple franquisme, que va desembocar en el naixement d’una etapa democràtica plena de noves il·lusions i projectes. I a l’Espluga, el Pessebre Vivent ha estat això.
 
Us ho esperàveu, rebre un reconeixement així?
De cap manera. L’any passat vam creure necessari celebrar els 50 anys del primer Pessebre Vivent a la Cova de la Font Major, i l’èxit de les mateixes representacions de l’actual etapa ens han catapultat a un major coneixement i sensibilització sobre la tradició pessebrista a l’Espluga. Per a nosaltres ha estat emocionant recuperar les passions del Fernando Martí i tota la gent que van començar a fer pessebres vivents l’any 1964; de fet, fa més de 50 anys, i que amb el projecte a la Cova van marcar una fita històrica. Allò va fer veure que la cova tenia potencial turístic. A més, aquell moment va deixar una petjada tan forta que encara avui en recollim fruits.

Quin ha estat el “secret”, per dir-ho d’alguna manera, per haver arribat al mig segle de vida?
Jo sempre dic que la clau de tot això ha estat la flama que s’ha mantingut viva al Pessebre Vivent de l’escola Vedruna, on molts ens hem educat i crescut. Des que es va deixar de representar el Pessebre de la Cova, l’únic referent que hem tingut han estat les representacions escolars a les instal·lacions de l’Escola, que tot i intermitents ens han transmès la tradició a moltes generacions. A més, jo sempre he sentit a parlar del Pessebre de l’Espluga a la Cova, per això, quan em van proposar recuperar el projecte —encara que fos al nucli antic—, no m’ho vaig pensar dues vegades. 

La nova etapa encetada el 2009, creieu que ha donat ja els seus fruits màxims?
De cap manera! Tot i que hem de ser conscients dels nostres límits, l’actual format del Pessebre Vivent té encara molts anys de recorregut. Hem consolidat els 3.000 visitants, que és una xifra que esperem mantenir, i hem aconseguit augmentar el nombre de figurants i participants. En aquest sentit seguim voler creixent. Ens calen més actors i actrius i més muntadors per poder fer més escenes i consolidar les existents. L’equip actual està molt il·lusionat, i reconeixements com aquests ens encoratgen i ens fan sentir que val la pena treballar per aquest projecte. És un dels actes que porten més gent a l’Espluga, no ho podem desaprofitar. Esperem seguir rebent el suport d’empreses i institucions per fer-ho possible.

Com destacaria la seva presidència a l’entitat i quins projectes té de cara al futur proper?
Per a mi és un repte molt gran liderar aquest equip tan ampli i il·lusionat, tot i que estirar del carro sempre costa molt. I la magnitud d’accions que suposa convertir els antics nuclis de l’Espluga Jussana i Sobirana en un poble jueu de l’antiguitat a vegades ens sobrepassa les capacitats que tenim. Però estic molt content d’haver pogut agrupar tanta gent encoratjada en aquest projecte. L’últim any vam rebre moltes noves incorporacions que ja se’n senten part activa. M’agradaria sumar-hi la implicació de més persones d’altres pobles de la Conca, perquè aquest sigui un projecte d’abast comarcal. Tothom té les portes obertes al Pessebre Vivent de l’Espluga. Per sort, el fet que se celebri cada dos anys fa que tinguem més temps per pair-ho tot i preparar bé totes les novetats de la propera edició. 

Algun agraïment de cara a aquest reconeixement rebut?
Evidentment, a totes les persones que han cregut en la nova etapa del Pessebre, però al mateix temps a la gent que va fer possible la seva creació fa més de mig segle, sobretot al Fernando Martí. Entitats que li han donat cabuda com el Casal de l’Espluga, el suport de l’Ajuntament, i des del 2009 a la Parròquia de Sant Miquel i la Confraria del Sant Enterrament, amb els Armats de l’Espluga i desenes d’empreses i entitats diferents. També crec que part d’aquest reconeixement ha de ser per a les desenes de pares i mares que durant anys han organitzat el Pessebre Vivent a l’escola Vedruna, una proposta escolar i diferent a les nostres que esperem que continuï per forjar la tradició pessebrista entre les futures generacions.