“Aquest plat típic colomí ja es pot trobar en 7 establiments de la vila durant tot l’any”

Carles Roca Amics del Romesco de Santa Coloma de Queralt

Carles Roca està ben orgullós, ja no tan sols de l’èxit de l’edició d’enguany de la Romescada de Santa Coloma de Queralt, sinó que ja en són 25, les edicions d’aquesta celebració anual, plenament consolidada

La Romescada de Santa Coloma ha arribat enguany a la 25a edició. Què sentiu des de l’organització per haver pogut complir un quart de segle de vida?
Molt d’orgull, ja que arribar a un quart de segle és una fita; penseu que molts de nosaltres vàrem entrar joves i ara ja estem als voltants dels 60 o 70. Per sort, hi entra força gent jove que fa abaixar la mitjana d’edat. És un orgull, ja que, gràcies a la nostra tasca, aquest plat típic colomí ara ja es pot trobar en 7 establiments de la vila durant tot l’any.

Com ha anat evolucionant la Romescada al llarg d’aquests 25 anys de vida?
Com totes les festes, va començar amb molta humilitat, i en els darrers anys ja s’ha consolidat. De fet, veure la plaça plena de gom a gom de gent, i que tots et diguin: “organització perfecta i gairebé immillorable”, diu molt de la nostra tasca.

Com va ser que dos anys després s’incorporés l’Aplec de Sardanes i ja vagin 23 edicions?
Aquesta va ser una aposta personal. En aquells temps vaig fer un curs de monitors de sardanes. I se’m va quedar gravada la frase: “La Sardana ha de ser part de la Festa, i no fer una festa amb la Sardana”, frase que clarament vol dir que sempre tindrà més continuïtat si incorpores la sardana a una festa . I dit i fet, guaita, 23 anys...

Creieu que s’ha acomplert l’objectiu que aquest plat d’interior i propi que és el romesco de Santa Coloma sigui prou conegut?
Resta, evidentment, molt camí. De fet, enguany, al III Congrés Català de Cuina, serà un dels plats estrella. Però ‘romesco’, són moltes més coses, no és sols el nostre plat. ‘Romesco’ vol dir ajuntar coses, i la premissa bàsica és que hi ha d’haver, com a mínim, oli, all, ametlles i avellanes. Cada població que fa el seu romesco hi afegeix diferents productes per tal de donar-li identitat pròpia.

Quins projectes teniu de cara a properes edicions?
Pensem que hem de continuar en la línia que portem els darrers anys. Poder emplenar la plaça cada any ja és un repte.

Quanta gent composeu avui l’entitat organitzadora i com funcioneu durant l’any?
Ara som uns 50 i funcionem en base a reunions convocades per WhatsApp. La gent està molt contenta de ser del grup.