“Aquesta edició ha estat com una muntanya russa”

Pere Manresa Membre de l’organització d’Essències

Pere Manresa està molt satisfet de com ha anat la tercera edició d’Essències a Montblanc, de què es van esgotar totes les entrades tant per a dissabte com per a diumenge

Acabem de gaudir de la tercera edició d’Essències. Com l’heu viscuda?
Aquesta tercera edició s’ha viscut amb molta intensitat. Ha estat com una muntanya russa; o sigui, des de passar els nervis normals previs, que se’t cancel·li el cap de cartell, fins a l’emoció i la il·lusió de veure que en aquesta tercera edició hem esgotat totes les entrades tant per a dissabte com per a diumenge.

Per als qui no us coneguin, què és Essències i quanta gent hi sou al darrere?
Essències és una associació sociocultural que promou la difusió de la cultura en general, ja sigui música, gastronomia, art…, i bé, al darrere de tot plegat hi som entre sis i deu persones; tots som voluntaris, és a dir, que tots tenim la nostra feina durant tot l’any, relacionada amb la producció d’esdeveniments, però després ens vam ajuntar per muntar aquesta associació i fer un esdeveniment que ens agradés a nosaltres. I bé, és una feina que fem de forma totalment voluntària, de forma altruista; és a dir, no cobrem per fer aquesta feina.

Per què va sorgir la idea d’Essències? Heu trobat el suport adient en aquestes tres edicions?
La idea de l’Essències va sortir una mica, com et comentava a la segona pregunta, que tots i totes ens dediquem a la producció d’esdeveniments, amb productores molt més grans, de nivell internacional, i viatgem durant tot l’any arreu i bé, ja teníem ganes d’organitzar un festival a casa nostra, amb música que a nosaltres ens agrada i ajudar a promoure la cultura, la gastronomia i l’art local. Llavors, aquesta va ser una mica la idea amb què va sorgir. I referent al suport, bé, a nosaltres, per temes d’amistat amb gent de Montblanc, se’ns va proposar de fer alguna cosa, ho vam fer i vam tenir tot el suport per part de les institucions, l’Ajuntament en aquest cas, i també la Diputació de Tarragona, i aquí som, havent fet la tercera edició i preparant-ne la quarta.

Podem dir ja que és una cita ben consolidada dintre el calendari anual de Montblanc?
No ho crec. Nosaltres venim de fer una remuntada espectacular, tot i que no està potser bé que ho digui jo, que hi soc dintre. Venim d’una primera edició desastrosa, en el sentit que va anar molt malament, per desconeixença de la gent, la població…, i un seguit d’esdeveniments que ens van fer perdre molts diners. El segon any hi va haver un replantejament del que és el festival, vam poder anivellar-lo, i aquesta tercera, hem rebentat tant l’espai com les taquilles, això vol dir que és un premi a la feina ben feta.

Com us imagineu Essències en un futur proper, i quins projectes teniu en ment?
De moment Essències, en un futur proper, segueix a Montblanc, ja estem treballant en la quarta edició i treballant també en el 3 de novembre, quan hi haurà el concert de l’artista que va haver de cancel·lar per motius de salut la seva actuació. I bé, dels projectes que tenim en ment, està clar que són créixer, i això vol dir fer-ne d’altres edicions, alguna edició d’hivern, en alguna altra localitat o a Barcelona, que és la capital del país i bé, anar mirant quines idees ens venen al cap i tot això, sense deixar Montblanc, que és el poble que ens ha vist néixer, créixer i que ens han donat suport al dos-cents per cent, tant a les bones com a les dolentes.

Hi ha molt de treball al darrere? I quan comença la planificació i treball de cada edició?
Evidentment, hi ha molt de treball al darrere, tot el que implica tanta gent i proveïdors implica molta coordinació, i com que ens dediquem al tema professionalment, després de dos o tres mesos de relativa tranquil·litat, començarem a estudiar, a partir del gener a collar tots plegats. La planificació es fa sempre d’un any a un altre.