“Cal reconèixer el poble català, que ha rebut i rep la cultura andalusa”

Andrés Navarro Jiménez President de l’Associació Cultural Andalusa de la Conca de Barberà

L’Associació Cultural Andalusa de la Conca de Barberà està de celebració pels seus 25 anys, i ahir va rebre la Medalla de Plata de l’Ajuntament de Montblanc per aquest motiu. En parlem amb el seu president.

Com es prepara la celebració dels 25 anys de l’Associació Cultural Andalusa de la Conca de Barberà?
Ja hem realitzat diversos actes, com el Dia del Soci, que va ser més especial perquè es van convidar a tots els presidents i presidentes que hi ha hagut fins al moment i se’ls va lliurar una placa de reconeixement.
Després vam tenir les “Cruces de Mayo”, en què hi va haver diverses actuacions de nivell nacional a cant i ball.

Ara som en la plenitud de la nostra celebració, el dia 8 de setembre fem una marató de cant i ball, tant folklòric com d’actualitat en la música espanyola pop, i a més, tots els nostres espectacles de La Casa Andalucía D’MB.

Volem agrair el gran esforç de l’Ajuntament de Montblanc, i que a més el pròxim dia 6 (ahir per al lector) rebrem la Medalla la de Plata pels nostres 25 anys.

Ha estat fàcil arribar al quart de segle de vida?
No, suposo que no, des de la seva inauguració el 1993 han passat diverses persones a la junta i ha estat difícil mantenir una societat d’emigrants que han volgut tenir un racó de la seva terra a Catalunya; cal reconèixer el poble català, que ha rebut i rep la cultura andalusa.

He de fer un esment a totes les persones que van apostar per aquesta entitat fa 25 anys, com Amador, Tall, Rodrigo, Ramón... i em quedaria sense nomenar moltes persones si seguís.

Des de quan és a la presidència, i quanta gent conforma avui dia l’entitat?
Jo fa sis anys que soc a la presidència, després que la meva amiga i antiga presidenta em deixés el seu lloc, l’Antònia. A hores d’ara som 12 persones a la junta i uns 100 socis, i amb els més familiars, unes 250 persones.

Quins actes destacaria dintre de la celebració dels 25 anys?
Com ja he comentat anteriorment, ja hi ha hagut els actes de les “Cruces de Mayo” i el Dia del Soci. Ara viurem l’acte més important dels nostres 25 anys aprofitant les Festes de la nostra Verge de la Serra, i ens queda un final de tancament dels 25 anys, que és la Setmana Cultural d’Andalusia, a finals d’any.

Hi ha prou implicació de la gent jove dintre l’entitat?
Bé, en aquest aspecte hi ha dos camins. El primer camí és la renovació de junta, on volem incorporar gent jove per tenir noves postures més adaptades al segle XXI. En aquest sentit, la joventut no s’hi implica.
Però sí que és veritat que en els temes de ball i cant i altres activitats que realitzem sí que hi ha una gran activitat del jovent.

Quins projectes de futur o reptes té l’entitat?
Els nostres projectes són de continuïtat i de consolidar les nostres diverses seccions de cant i ball, i a més hem inclòs en els nostres serveis classes de bachata i manualitats amb materials de reciclatge en el mateix àmbit d’una família a casa seva.

Finalment, se sent satisfet de la seva feina a la presidència?

Bé, per la part que em toca i les meves responsabilitats dins de junta sí que estic content, però el gran mèrit d’aquesta associació, que té 25 anys, és purament gràcies a la junta actual i les que hi va haver, que donen el seu temps lliure i personal per mantenir el local i els actes sense ànim de lucre, només pel simple fet de col·laborar i tenir un racó on gaudir i conviure amb les nostres aficions. En el fons som una gran família en la qual tothom és acceptat i se li respecten la ideologies cultural i política, ja que a la nostra seu tot queda aparcat.
I, per descomptat, un gran agraïment als nostres socis, familiars i simpatitzants.