La feina no para perquè la malaltia continua sent-hi

Maria del Carme Domingo Presidenta de la secció montblanquina de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre

La secció local montblanquina de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre enguany ha complert un quart de segle, i des de sempre la n’ha estat la presidenta Maria del Carme Domingo. Per aquest motiu l’Ajuntament de Montblanc, juntament amb altres dues entitats més, fa uns dies li van entregar una medalla de reconeixement.

Expliqui’ns, com va néixer aquesta entitat?
La secció local montblanquina de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre té els seus orígens en el mateix moment de la creació de l’associació formada a l’òrbita de l’Hospital Sant Joan de Reus i que va tenir com a principals impulsors els oncòlegs Joan Borràs i Josep Lluís Creus. Això va ser el 26 de juliol de 1993.
La Lliga naixia per superar la discriminació que suposava dependre de l’Associació Espanyola Contra el Càncer i per tal de poder gestionar els propis recursos econòmics de la manera més favorable a les necessitats de territori.
Segons els estatuts, la Lliga es constitueix com una entitat sense ànim de lucre amb l’objecte principal de portar a terme activitat que millorin el control del càncer entre la població, en col·laboració amb tot tipus d’institucions públiques i privades.

Quants socis sou actualment a l’entitat?
La Lliga a Montblanc actualment compta amb 58 socis i 5 voluntaris.

En aquests 25 anys sempre ha estat vostè la delegada local de la Lliga a Montblanc?
Sí, des de la seva creació i fins l’actualitat la delegada montblanquina de la Lliga he estat jo, però des de fa molts anys treballo colze a colze amb la Carmen Beltran, Mari Marimon, Roser Masalles, Mercè Sànchez i Nuri Sans. Això sense menystenir la estimable col·laboració puntual d’altres persones que col·laboren en els actes que organitzem. Això sí, tot dones.

Quines són aquestes activitats que organitzeu durant l’any?
Són diverses, com ara dinars de germanor, caminades populars, concerts i altres activitats. Totes amb la finalitat de recaptar fons, així com xerrades informatives i conferències més formals per conscienciar la població de la importància de la lluita contra el càncer.
De totes maneres, l’activitat més reconeguda de la secció local de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre són les reunions mensuals dels grups d’autoajuda que tenen lloc a les dependències del Casal d’Entitats.

Com li va notificar l’Ajuntament que se li faria aquest reconeixement?
Va ser en el dinar de germanor que fem el mes d’abril cada any entre la Setmana Santa i Sant Jordi, un dinar per recollir diners per a les activitats de la Lliga. Hi vam comentar que fèiem 25 anys i que des de sempre havia estat jo la responsable de la secció local. Llavors va ser quan l’alcalde, que era present al dinar, em va dir que per la Festa Major em donarien una medalla en reconeixement a aquesta fita, i jo li vaig comunicar que l’acceptava però que seria un reconeixement pels 25 anys de l’entitat.

D’aquests anys, quin és el record que més destacaries?
N’hi ha molts, però amb quedaria amb el record general de la satisfacció de fer coses per ajudar persones que ho necessiten a causa d’aquesta malaltia. Això m’omple, i és el motiu pel qual ho faig.

MPer acabar, què diria a la gent?
Som una entitat arrelada a Montblanc des de fa anys per les activitats que fem. Des d’aquí voldria donar les gràcies a la gent, als establiments i empreses montblanquines per la seva col·laboració, i els diria que ho segueixin fent, ja que la tasca continua lamentablement perquè, malgrat els avanços dels darrers anys, la malaltia continua sent-hi .