“Han estat uns mesos ben intensos, i més tractant-se d’un càrrec d’àmbit nacional”

Ivan Besora i Roig President d’Adifolk

“Han estat uns mesos ben  intensos, i més tractant-se d’un càrrec d’àmbit nacional”
“Han estat uns mesos ben intensos, i més tractant-se d’un càrrec d’àmbit nacional”

El montblanquí Ivan Besora és el nou president d’Adifolk, i parlem amb ell sobre aquesta responsabilitat i d’alguns actes que es duran a terme.


Com valora aquests primers mesos en la presidència d’Adifolk?

Com tot canvi, han estat uns mesos ben intensos, i més tractant-se d’un càrrec d’àmbit nacional. Primer, preparant la candidatura que vaig presentar amb la resta de l’equip; després, un cop escollits, a partir del 10 de març, arribava el temps de canvis i traspassos, posar-nos al dia de tot plegat i posar en funcionament la nova estructura, i en paral·lel hem portat a terme els principals esdeveniments: el 31è Aplec Internacional amb una doble jornada a Manresa Capital de la Cultura, i a Washingotn a l’Smithsonian Folklife Festival; la 2a Diada d’Adifolk a Perpinyà, i les 46es Jornades Internacionals Folklòriques que s’han celebrat per arreu de Catalunya.


Per als qui no coneixen l’entitat, què és Adifolk i quina és la seva feina com a president?

Adifolk, l’Associació per a la Difusió del Folklore de Catalunya, és una associació declarada d’utilitat pública i formada per persones vinculades estretament al món del folklore i la cultura popular catalana. Té com a objectiu fonamental potenciar i dinamitzar la cultura popular del nostre país i també donar a conèixer a Catalunya el folklore d’altres indrets del món mitjançant diferents intercanvis culturals. Adifolk pertany al Comitè Internacional d’Organitzadors de Festivals Folklòrics. És membre de ple dret de Festivals du Sud; membre fundador de la Federació d’Ateneus de Catalunya i de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, i és entitat col·laboradora de la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR). Entre les activitats que porta a terme destaquen les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya amb 46 edicions des de l’any 1972, i l’Aplec Internacional, coorganitzat amb la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, amb 31 anys d’història i havent recorregut des de l’any 1988 les principals ciutats d’Europa i la capital dels Estats Units d’Amèrica.

 

La meva tasca com a president es basa en la direcció de promoure i assessorar en temes de cultura popular catalana a festivals internacionals i en accions de promoció del nostre país a l’exterior, així com la representació de l’entitat, tant en els esdeveniments propis com en d’altres en benefici de la cultura popular arreu del territori català.


Vostè va ser present en l’incident amb l’ambaixador espanyol als EUA; com va viure el moment?

Sí, vaig viure de ben a prop tota la situació, ja que em trobava situat molt proper al Molt Hble. President de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Quim Torra, que fou l’encarregat de pronunciar el discurs inaugural en nom de Catalunya; la nota negativa, la intervenció de l’ambaixador espanyol, que va desmerèixer i titllar de mentider el president de Catalunya, moment en què el Sr. Torra va decidir abandonar l’acte, seguit de la consellera de Cultura i de tots els representats polítics i culturals catalans, junt amb tota l’expedició. Va ser un moment molt intens, i ja a les portes del Palau de Congressos el suport de tots els catalans cap al president es va fer més rellevant; fins i tot les dues colles castelleres vallenques van aixecar davant seu un pilar fet conjuntament, un fet totalment insòlit, però en aquell moment la unió dels catalans va prevaldre per sobre de qualsevol color.


Montblanc acollirà la 1a Gala d’Adifolk. Com ha estat que sigui Montblanc?

La Gala de l’Any s’organitzarà el darrer trimestre de l’any, concretament aquest 2018 serà el diumenge 25 de novembre, en una jornada institucional i cultural que es vincula a la Capital de la Sardana, a partir d’un conveni amb la Confederació Sardanista de Catalunya per tal que sigui una celebració itinerant pel territori, i per aquest motiu aquest any s’estrena a Montblanc.

 

Finalment, què li agradaria aconseguir com a president d’Adifolk?

L’objectiu principal ha de ser la internacionalització cada vegada més del nostre treball i que Catalunya estigui ben present arreu, per tant no tancaré mai les portes a cap iniciativa en benefici de la projecció de la nostra cultura.