Els escacs t'ajuden atenir la ment activa

Jordi Roca President del Club Escacs de Montblanc

Esports

Els escacs t'ajuden atenir la ment activa
Els escacs t'ajuden atenir la ment activa

Des de quan jugues a escacs?
Dec la meva afició als escacs al meu oncle-avi Jaume Escoté Sanahuja; tenia uns 4 o 5 anys quan vaig començar a interessar-me pel món dels escacs veient-lo jugar amb el meu germà gran.
Què representa per a tu aquest càrrec?
Ser president del Club Escacs Montblanc representa, personalment, una gran responsabilitat. Pensant en el meu oncle-avi, en el Sr. Maseras pare, en el Sr. Palau i altres exjugadors que han marcat la meva vida escaquista, espero que, siguin on siguin, es puguin sentir orgullosos del que —cadascú en la seva mesura— em va ensenyar i inculcar.
Com veus els escacs en l’àmbit local?
Els escacs sempre han sigut un esport minoritari comparat amb altres disciplines, i tot i així, cada cop més, i gràcies en part a les escoles, va guanyant rellevància.
I més en general?
Crec que, en la societat actual, esports com els escacs o altres van guanyant rellevància sobretot perquè es tracta d’un esport que t’ajuda moltíssim a mantenir la ment activa i, per això, a poc a poc la societat va veient que ajuda molt durant l’etapa estudiantil i, en general, es va fent un lloc.
I el club com el veus? Què és el més convenient de fer?
Bé, doncs crec que s’obre una nova etapa. Portàvem uns anys una mica estancats, potser era el moment d’un canvi per revitalitzar el club i mirar de dur-lo on es mereix. Ara mateix tinc tres pilars que crec bàsics per tenir futur com a club: en primer lloc, sumar massa social. Volem engrescar exjugadors i jugadors nous perquè es facin socis i vulguin jugar en aquest grup d’amics que ens apleguem per jugar representant Montblanc. En segon lloc, volem reobrir l’escola d’escacs als nens i nenes del poble que tinguin ganes d’aprendre aquest esport i també obrir el local perquè els adults puguin entrenar i gaudir amb els amics. I en tercer lloc, però no per això menys important, tornar a bastir ponts perduts amb altres clubs i buscar sistemes de col·laboració entre els clubs de la comarca.
Quants socis sou al club?
Els darrers anys hi va haver una lenta caiguda de llicències al Club que ens van portar a acabar la temporada 2017-2018 amb només deu socis. Tot i això, hem començat ja el redreçament de l’entitat i ja tenim vuit nous escaquistes i, el més important, els dos primers nens de la nova escola d’escacs. Amb això comptem poder començar el 2019 amb més de vint socis.
A un jove que vol jugar a escacs més seriosament, més enllà de la típica partida amb amics o familiars, què li diries?
Que lluiti pel seu somni. Cada etapa de la vida té les seves vivències. Avui en dia, hi ha alguns nens que tenen professors particulars que els donen classes, però jo els aconsellaria gaudir dels escacs com un esport com qualsevol altre, que no basessin la joventut sols en aquest món, cada etapa té les seves vivències, i és important poder conviure i aprendre de totes elles.
Creus que els escacs estan prou valorats?
Crec que estem en el bon camí. Com he dit abans, el món educatiu ha entès que en pot treure un gran profit i cada cop més escoles han optat per ensenyar els escacs al centre. Tot i així, encara queda molt camí a fer.
Afegeix-hi el que vulgui.
Vull agrair de tot cor la feina realitzada pels expresidents de l’entitat, ja que som qui som i estem on estem gràcies a tota la seva feina feta, i desitjar que aquesta nova etapa sigui el començament d’un canvi positiu per al club. Animo a grans i petits que ho vulguin a unir-se a fer gran el nostre club, per remar tots junts, aportar idees i col·laborar d’una manera o una altra amb nosaltres. Demano també, explícitament, la implicació de l’Ajuntament perquè ens ajudi a condicionar el local amb material informàtic (ordinadors per poder fer classes als més petits, una impressora , programes informàtics escaquístics, xarxa wifi...) per poder evolucionar; som un club amb molt pocs recursos i tenim un local petit, i sense el suport i la implicació de l’Ajuntament serà molt difícil créixer i evolucionar.