El sopar de les Ovelles Esgarriades no es pot explicar, s’ha de viure

Anna Andreu Pastora 2018 d'Ovelles Esgarriades

L'Espluga de Francolí

Anna Andreu vestida de pastora
Anna Andreu vestida de pastora

Per a les persones que no ho coneguin. Què són les Ovelles Esgarriades, i com van néixer?
Les Ovelles esgarriades és un sopar que s’organitza cada any que va sorgir per un grup de persones que per diversos motius no es veien, per feina o estudis, i va ser una excusa per trobar-se. Així doncs, cada colla “d’ovelles” té un pastor que organitza tot el ramat per anar al sopar. A partir de llavors cada any aquest sopar l’organitzava el mateix grup, fins que van decidir passar l’organització a una altra colla. Així doncs, al final del sopar s’organitzen unes proves per decidir qui serà la colla organitzadora de l’any vinent.
Per a tu personalment què representa ser la pastora per un any?
Representa moltes coses, per una part com a bona espluguina em feia il·lusió organitzar aquest sopar, tot i la feina que comporta. Ja feia anys que arribàvem a la final, però cap colla ens ho donava i finalment ens han donat l’organització del 25è aniversari, i això comporta molta responsabilitat i tota la colla creiem que és una data assenyalada i ho hem de fer molt bé, ja que el nivell dels últims anys és molt alt. Abans el sopar de les Ovelles Esgarriades era un sopar senzill i ara fa uns anys que les colles s’ho treballen molt!!! Cada any hi ha més ovelles, aquest any rondàvem les 400 persones, i en el tema decoració els últims anys hi ha una temàtica i l’ambient del pavelló es decora sobre el tema escollit, es fan sortejos, hi ha grup de música, DJ... haurem de fer alguna cosa sorprenent!
Estaries d’acord amb l’expressió que la festa de les Ovelles Esgarriades és la festa mes peculiar de la Conca?
Potser peculiar no seria la paraula... potser ho descriuria amb l’adjectiu ÚNIC, no crec que en cap poble de la Conca es pogués fer un sopar d’aquesta magnitud, i que durant 25 anys cada any es passés la responsabilitat de l’organització de l’any següent i la colla ho complís. L’Espluga com a poble crec que tenim moltes coses envejables, i el sopar de les Ovelles Esgarriades n’és una.
Enguany la temàtica va ser la Ruta 66; com a pastora de la colla guanyadora, teniu alguna idea en ment sobre la temàtica a escollir?
Sí, però això no es pot dir, és sorpresa, quan s’aproxima la data assenyalada es comencen a penjar “pistes” a les xarxes socials, com per exemple el logo de l’ovella amb algun complement, i es comença a intuir de què anirà, però el moment d’entrar al pavelló i quan comences a veure tota la decoració... és un moment especial i no se’n pot avançar res.
L’any que ve es compliran 25 anys de les Ovelles Esgarriades; fareu alguna cosa especial per aquest quart de segle?
Tot i que els últims anys s’han fet coses molt però que molt xules, esperem fer alguna cosa que es pugui recordar durant molts anys!!! Han tardat a passar-nos el relleu, però esperem ser recordats per haver organitzat els 25 anys com cal!
Afegiu el que vulgueu.
El sopar de les Ovelles Esgarriades no es pot explicar, s’ha de viure!