“És un d’aquells projectes que encares amb il·lusió però també amb responsabilitat”

David Oliete Casanova Fotògraf i realitzador audiovisual

Montblanc

David Oliete. Foto: Abel Vilches
David Oliete. Foto: Abel Vilches

Apassionat de la fotografia documental i el fotoperiodisme, David Oliete és l’autor de la fotografia que aquest 2019 il·lustra el cartell de la Setmana Medieval. El fotògraf ens parla de com veu la festa i de la responsabilitat i il·lusió de fer-ne la imatge per al cartell de la 32a edició.


Una fotografia teva il·lustra aquest any el cartell de la Setmana Medieval. Com ens descrius la imatge i el moment que s’hi reflecteix?

Els protagonistes de la fotografia són sant Jordi i la princesa, que té la rosa a la mà. Apareixen en un moment tendre de complicitat que reflecteix alhora la seva intensa i complicada relació.


Explica’ns, com va sorgir que fessis el cartell? Havies treballat abans per la Setmana Medieval?

La proposta em va arribar de l’Associació de la Setmana Medieval, que va pensar en mi per crear la imatge del cartell d’enguany, i els hi estic molt agraït. La veritat és que és un d’aquells projectes preciosos que encares amb tota la il·lusió del món però també amb una gran responsabilitat.

 

Pel que fa a la meva experiència prèvia amb la Setmana Medieval, fa uns anys vaig tenir l’encàrrec de fer les fotos dels actes de la Setmana Medieval, i l’any següent, una fotografia meva del drac va il·lustrar el cartell.


Fa temps que coneixes la festa? Què és el que més t’agrada de la Setmana Medieval de Sant Jordi? Sí, la conec i la segueixo des de fa molt de temps. Per sort tinc grans amics a Montblanc i la veritat és que per un motiu o un altre des de fa anys rondo pel poble bastant sovint. I m’encanta.

 

La Setmana Medieval té molts moments impressionants i em seria difícil escollir-ne un. Em quedo sens dubte amb tot el que aconseguiu fer. Sempre he pensat que avui en dia aconseguir la implicació de tot un poble de la manera com ho feu vosaltres, i després de tants anys, no només és preciós sinó que també és un mèrit incalculable. Que per moltíssims anys ho seguiu fent.


Si haguessis de triar un paper, quin vestit voldries portar durant els dies de la Setmana Medieval de Montblanc?

Personalment soc molt molt fan del mercat d’esclaus... però com a vestit crec que en triaria qualsevol que em permetés passar bastant desapercebut i portar la meva càmera per gaudir de la festa “càmera en mà” un any més.

 

Ara t’hem conegut per la fotografia de sant Jordi i la princesa de Montblanc, però les imatges teves més vistes són probablement les de castells. Explica’ns breument què t’agrada més fotografiar, on han arribat les teves fotos i què fas professionalment.

 

Soc un apassionat de la fotografia documental i el fotoperiodisme. Actualment compagino projectes personals i professionals amb la meva tasca com a responsable de fotografia de la revista Fet a Tarragona, una revista bimensual que editem en paper a Tarragona des de fa més de cinc anys. Tot i que la fotografia castellera és només una part del meu treball com a fotògraf, ha estat la que ha tingut més repercussió internacional. He tingut la sort de guanyar premis a Tòquio, Nova York, Londres o Moscou i de veure la meva feina publicada a les revistes National Geographic i GEO o al diari britànic The Times, entre d’altres. El meu darrer projecte audiovisual, estrenat l’any 2018, es titula Les primeres mans i pretén ser un homenatge a totes aquelles i aquells que viuen els castells des de dins. Els que mai surten a les fotos.