La Cooperativa de Barberà de la Conca commemora els 125 anys de la seva fundació

La Cooperativa, i en col·laboració amb l’Ajuntament de Barberà de la Conca, s’està definint un conjunt de celebracions i activitats commemoratives

Comarques

Aquest any 2019 que acabem de començar, la Cooperativa de Barberà de la Conca commemora els 125 anys de la seva fundació, que va tenir lloc l’any 1894, quan el 8 de març d’aquell any, petits propietaris i parcers van aprovar els Estatuts de la Societat de Treballadors Agrícoles. El fet d’associar-se per elaborar vi en comú va ser pioner a nivell estatal, i un exemple per altres poblacions de Catalunya i de l’estat Espanyol, que es veuria reflectit en pocs anys amb l’aparició de múltiples cooperatives agrícoles.

 

És per això que des de la Cooperativa, i en col·laboració amb l’Ajuntament de Barberà de la Conca, s’està definint un conjunt de celebracions i activitats commemoratives d’aquesta efemèride i d’homenatge, de les quals ja s'anirà informant.

 

El proper dia 09 de març de 2019 tindran lloc els primers actes d’aquest aniversari. Pel matí, davant de l’edifici de la Societat es realitzarà un homenatge als fundadors de la mateixa, on es descobrirà una placa commemorativa del fet de la Fundació, amb parlament del President de la Cooperativa, l'Alcalde de Barberà i altres autoritats presents, i posteriorment es farà un dinar a la sala gran del Local Social adreçat als socis de la Cooperativa i els seus acompanyants, on també es gaudirà del monòleg "Vinyòvol", una representació teatral al voltant del món del vi, a càrrec de Myotragus Teatre, una companyia teatral mallorquina.

 

Aquests dos actes, doncs, donen el tret de sortida a un any marcat per l'homenatge a la fundació d'aquesta entitat pionera en el cooperativisme agrari a Catalunya, una de les primeres en constituïr-se, i la primera de tot l'estat Espanyol en construïr un celler per recollir el raïm dels socis, i elaborar en comú. El fet diferencial doncs és no només el treball cooperatiu en un context de crisi post-filoxera, si no també d'associacionisme amb caràcter marcadament social, ja que arran de la constitució de la Societat Agrícola, se'n derivà la implantació de serveis als associats i les seves famílies fins aleshores inexistents, com eren escolarització i atenció sanitària, a banda dels serveis agraris que la cooperativa de per sí oferia.